NEZASEDENA MESTA

Mest za otroke v kolonijah je dovolj, prosite zdravnike za pomoč!

Objavljeno 15. julij 2014 19.03 | Posodobljeno 15. julij 2014 19.05 | Piše: P. J.

Navodilo, ki ga je ZZZS poslal zdravnikom, je te prestrašilo tako zelo, da otrok ne pošiljajo več v kolonije.

Bo letos na letovanje odšlo manj otrok?

LJUBLJANA – Otroci, ki živijo v pomanjkanju, bodo doživeli še en šok. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je spomladi zdravnikom zaradi velikih nepravilnosti v preteklosti poslal zaostreno navodilo, zaradi katerega bo letos na morje v poletne kolonije odšlo manj otrok, poroča Delo.

Najbolj bodo po mnenju Anite Ogulin prizadeti prav otroci, ki živijo v pomanjkanju, saj redkeje obiščejo zdravnika, tudi če bolehajo. Prav kolonije tem otrokom najbolj koristijo in jim pomagajo. V Zvezi prijateljev mladine Slovenije in Rdečem križu Slovenije opozarjajo, da bo veliko otrok, ki bi jim to letovanje koristilo, ostalo doma.

Zasedenih ni niti pol mest

Sredi junija so bili objavljeni prvi podatki, ki so razkrili, da je zasedenih le 48 odstotkov vseh mest v zavodu za letovanje in rekreacijo otrok, ki ima z ZZZS sklenjeno pogodbo za organizacijo zdravstvenega letovanja otrok in ki upravlja domove v lasti MOL. Delež otrok, ki obiskujejo kolonije brez zdravniškega napotila, naj bi ostal nespremenjen – teh naj bi bilo še vedno 25 odstotkov. Alojz Potočar, direktor zavoda za letovanje in rekreacijo otrok, je po poročanju Dela dejal, da se formalni pogoji niso spremenili, so pa zdravnikom zaradi nepravilnosti zagrozili, da bodo finančno odgovarjali, če bodo ugotovili, da so otroke na letovanje napotili brez zdravstvene indikacije, zato so se zdravniki odločili, da raje sploh ne bodo pisali predlogov. Omenja, da je neka zdravnici lani napisala petdeset napotil, letos pa le pet.

Pravi, da v Ljubljani postopek poteka drugače kot v drugih krajih. V Ljubljani morajo starši sami stopiti do zdravnika, ki oceni, ali bo izdal napotilo, v drugih krajih pa zdravniki pripravijo seznam vseh otrok, ki so upravičeni do letovanja. Opozarjajo, da veliko staršev v Ljubljani sploh ne ve, da imajo to možnost.

Kdo je upravičen do letovanja?

Do zdravstvenega letovanja so upravičeni pogosto bolni in kronično bolni otroci. Zdravniki dodajajo, da imajo več zdravstvenih težav običajno socialno ogroženi otroci. Zaradi zapleta, ki je nastal, so opozorili zdravnike in jih pozvali, naj staršem, ki zaprosijo za napotilo na letovanje, tega tudi izdajo. Zdravniki imajo vpogled v dokumentacijo in vedo, kateri otrok je bil v zadnjem letu najmanj dvakrat bolan ali pa je kronični bolnik. Ker je pri vseh organizatorjih še vedno na voljo veliko prostih mest, se lahko starši še vedno obrnejo na zdravnike.

Deli s prijatelji