SINDIKAT

Mercator se prodaja kot zadnja vreča krompirja

Objavljeno 15. december 2011 12.20 | Posodobljeno 15. december 2011 14.51 | Piše: A. L.

Rožič: »Veseli bomo, če bo kupec iz Hrvaške prinesel denar.«

Mag. Dušan Semolič in mag. Ladi Rožič – svobodni sindikati ne popuščajo, na vlado pa znova pritiskajo tudi delodajalci.

LJUBLJANA – Če banke ne bodo upoštevale predloga alternativnih pristopov k zaščiti interesov družbe, ki jim ga je posredovala uprava Mercatorja in pri nastajanju katerega so sodelovali tudi predstavniki sindikata, se bodo lotili vseh potrebnih aktivnosti, da prodajo najboljšega soseda Agrokorju (pod takšnimi pogoji) preprečijo, po poročanju Rtvslo.si pravijo v sindikatu trgovine. »Od vlade zahtevamo, da prek sistemskih rešitev prepreči tako prodajo Mercatorja, saj bo s tem preprečila ne samo uničenje Mercatorja, ampak bo rešila tudi tudi kmetijstvo in živilsko industrijo,« je prepričan predsednik omenjenega sindikata Ladi Rožič.

50 tisočakov odpuščenemu

Po predlogu sindikata so predlogu dodali tudi točke o zaposlenih. Denimo, da ne smejo biti premeščeni na delovno mesto, ki je od njegovega doma oddaljeno več kot dve uri, da bodo zaposlenemu, če ugotovijo, da ga ne potrebujejo več, izplačali 50 tisoč evrov in podobno.

Sindikati  vladi predlagajo, da bi sama odkupila 25-odstotni delež Mercatorja plus eno delnico. Tako bi dolgoročno zaščitila tako interese družbe kot tudi kmetijsko in živilsko industrijo, ne nazadnje pa tudi potrošnike.

Protest v torek

Za torek ob 11. uri so v sindikatu že napovedali protest pred vlado. Če pa se vlada ne bo aktivneje vključila v prodajo, bodo svoje člane pozvali, naj bojkotirajo NLB, zaprejo svoje račune in se prestavijo k drugi banki, pri tem pa jim obljubljajo tudi podporo.

Vseeno nam je, kdo je lastnik

Rožič opozarja, da lastnikom, med katerimi je tudi NLB, ni v interesu, da bi pri prodaji zaščitili družbo ali zaposlene, ampak v prodaji vidijo le »kratkoročno rešitev svojih finančnih težav«. Poudaril je, da ne verjamejo nikomur več, še najmanj pa konzorciju bank z NLB na čelu. Ob tem dodaja, da v tem primeru ne gre za nacionalni interes, temveč za ekonomski. »Nam je čisto vseeno, kdo je lastnik, imamo pa slabe izkušnje s Konzumom še iz leta 2008, ko je izločil vse slovenske proizvode s svojih polic,« pravi Rožič in dodaja, da očitki, ki letijo na sindikate, da so proti spremembi lastništva, ne držijo. »Veseli bomo, če bo kupec iz Hrvaške prinesel s sabo denar, ne pa, da bo podjetje izčrpaval.«

Deli s prijatelji