ČAKAJOČ NA REZULTATE

Mercator neuradno pod načrti

Objavljeno 18. april 2017 14.38 | Posodobljeno 18. april 2017 14.38 | Piše: STA, K. K.

Mercator je lani tudi veliko investiral v prenovo trgovin.

LJUBLJANA Začetek delovnega tedna bo v znamenju krize v Agrokorju in njenih posledic v Sloveniji. Kolegij predsednika državnega zbora (DZ) bo danes odločal o načinu in časovnici obravnave predloga zakona za zaščito Mercatorja, srečali pa naj bi se tudi slovenski dobavitelji Agrokorja. Mercator naj bi tudi objavil rezultate lanskega poslovanja. Predlog zakona o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za Slovenijo, katerega cilj je zaščita Mercatorja pred morebitnim izčrpavanjem od Agrokorja kot lastnika, je vlada potrdila minuli četrtek in ga v parlamentarni postopek poslala po nujnem postopku.

Dobavitelji

Kolegij predsednika DZ bo danes odločil o tem, kakšen bo postopek obravnave in kdaj bodo poslanci o zakonu razpravljali: na redni aprilski seji DZ, ki se začne ta četrtek, ali na izredni seji. O skladnosti zakonskega predloga s pravnim redom na čelu z ustavo so mnenja sicer različna. Vlada želi z zakonom zaščititi tudi slovenske dobavitelje, katerih izpostavljenost do Mercatorja je okoli 500 milijonov evrov. So pa nekateri dobavitelji izpostavljeni tudi do drugih družb iz koncerna Agrokor, predvsem do Konzuma.

Minuli teden sta sicer nastala odbor slovenskih dobaviteljev Mercatorju in odbor slovenskih upnikov, ki prodajajo sistemu Agrokor, da bi tako lažje navezali stike z izredno upravo Agrokorja, ki jo vodi Ante Ramljak. Vodenje odbora upnikov Agrokorja je prevzel direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec, danes pa se bodo poskusili sestati z vsemi slovenskimi dobavitelji.

Poslovni rezultati

Mercator naj bi danes po finančnem koledarju objavil poslovne rezultate za lani, a gre za predvideni datum. Portal siol.net poroča, da bo do objave prišlo pozneje. Siol.net in Finance sta tudi poročala, da bodo lanski poslovni rezultati slabši od načrtov, temu pa naj bi botrovale tudi nekatere poteze in odločitve Agrokorja kot lastnika. Mercator je lani denimo veliko investiral v prenovo trgovin.

Deli s prijatelji