POSLOVANJE

Mercator do 30. junija dobil moratorij na izplačilo glavnic posojil

Objavljeno 27. februar 2013 12.03 | Posodobljeno 27. februar 2013 12.03 | Piše: STA, A. L.

Mercator s tem usklajuje možnosti odplačevanja svojih obveznosti z denarnim tokom, s tem pa tudi zmanjšuje tveganje refinanciranja.

Mercator bi lahko bil prodan že v nekaj tednih

LJUBLJANA – Vse družbe v skupini Mercator in 38 bank kreditodajalk so sklenile predpogajalni sporazum, ki je osnova za dogovarjanje o dolgoročni strukturi financiranja skupine Mercator. V skladu s sporazumom, ki je začel veljati v torek, je Mercator do 30. junija dobil moratorij na izplačilo glavnic posojil, so prek Ljubljanske borze sporočili iz Mercatorja. Kot je pred časom pojasnil član uprave Mercatorja, zadolžen za finance, Drago Kavšek, ne gre za klasični moratorij, ki zahteva dodatne zaveze, kaj se sme oziroma kaj ne. Gre za to, da Mercator usklajuje možnosti odplačevanja svojih obveznosti z denarnim tokom, s tem pa tudi zmanjšuje tveganje refinanciranja.

Po Kavškovih besedah težava ni v tem, da Mercator ne more odplačevati svojih obveznosti, ampak je težava predvsem v finančnih trgih, ki želijo pospešeno zmanjševati svojo izpostavljenost.

Mercator ima približno milijardo evrov dolgov, od tega 54 odstotkov dolgoročnih in 46 odstotkov kratkoročnih oziroma kratkoročnih delov dolgoročnih posojil. V Mercatorju želijo z zmanjšanjem kratkoročnih obveznosti svoje poslovanje še bolj optimizirati, do leta 2016 pa ciljno doseči razmerje 3,5-kratnik razmerja med neto dolgom in poslovnim izidom pred davki, obrestmi in amortizacijo.

Deli s prijatelji