DVOJNA NESREČA

Med gašenjem požara strmoglavilo letalo

Objavljeno 25. junij 2011 18.03 | Posodobljeno 25. junij 2011 19.27 | Piše: Mo. S.

Na Braču še vedno gori, požar v okolici Šibenika so pogasili

Zanimivo, ampak ob morju je ogroženost zaradi požarov večja kot v notranjosti.
ŠIBENIK – Poletje se je že dodobra začelo, z njim pa se povečuje tudi verjetnost požarov v naravi. Ta je večja zaradi toplega podnebja in neugodne razporeditve padavin čez leto. Ob obali Jadranskega morja je poleti manj padavin, vetrovi so močni, pogosta pa je tudi apnenčasta podlaga, ki vode na površju ne zadržuje. In to velja tudi za hrvaško obalno območje, ki se je danes spopadlo z dvema požaroma v naravi.

Ogroženi trava, nizko grmičevje in borov gozd

Prvi se je zgodil malo pred 9. uro na Braču, piše Index. Gasilci so ga po nekaj urah pogasili, zajel pa je površino 2,5 hektara grmičevja in borovega gozda. Hrvaška uprava za zaščito in reševanje je pozneje sporočila, da se je ogenj zaradi močnega vetra vnel še enkrat, zato so morali gasilci znova na delo.

Na pomoč je prišlo tudi letalo za gašenje, ki pa srečnega konca ni doživelo. Splitska policija je namreč sporočila, da je med gašenjem približno ob 16. uri strmoglavilo, pilot pa jo je k sreči odnesel brez poškodb. Verjetno je v gostem dimu izgubil orientacijo, saj je po navedbah prič letel zelo nizko.

Zagorelo pa je tudi na območju mesta Grebaštica (14 kilometrov južno od Šibenika). Ognjeni zublji so zajeli 80 hektarov trave, nizkega rastlinja in borovega gozda. S požarom se je spopadlo 49 gasilcev.

Na dopust ne povsem brez skrbi!

Sezona divjanja požarov se očitno začenja in prav je, da se poskušamo pred takšnimi katastrofami kar najbolje zaščititi oziroma se jim izogniti. Tudi na zasluženi dopust se torej ne odpravljajte povsem brez skrbi.

Deli s prijatelji