PATRIA

Matoz vložil dopolnitev zahteve za varstvo zakonitosti

Objavljeno 28. julij 2014 20.37 | Posodobljeno 28. julij 2014 20.37 | Piše: STA, Mo. S.

Janšev odvetnik Franci Matoz meni, da gre v tem primeru za kršenje ustavne pravice do nepristranskega sojenja.

Janez Janša in Franci Matoz.

LJUBLJANA – Zagovornik predsednika SDS Janeza Janše Franci Matoz je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je v soboto na sodišče vložil dopolnitev zahteve za varstvo zakonitosti v zadevi Patria.

Dopolnitev se po njegovih navedbah nanaša na kršenje ustavne pravice do nepristranskega sojenja Janši v tej zadevi. Takšno kršitev po Matozovih besedah očitajo sodiščem na vseh treh stopnjah – okrajnemu, višjemu in vrhovnemu. Dopolnitev zahteve za varstvo zakonitosti je podal zdaj, ker se v tem času ni razjasnilo, ali bo predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša izločen iz postopka v zadevi Patria.

Matoz je na novinarski konferenci Odbora 2014 tudi pojasnil, da je ustavno sodišče v odločitvi glede pritožbe Janše na sodbo v zadevi Patria zapisalo, da je treba vse morebitne kršitve človekovih pravic utemeljevati pred vrhovnim sodiščem.

Masleša izrazil negativen odnos do Janše?

Matoz je spomnil še na govor Masleše na dnevih slovenskega sodstva, v katerem je po Matozovem mnenju izrazil negativen odnos do Janše. Omenjeni govor je Matoz navajal tudi v zahtevi za izločitev Masleše iz postopka v zadevi Patria. Občna seja, na kateri bi morali vrhovni sodniki odločati o morebitni izločitvi Masleše, je bila 18. julija, a so bili zaradi vnaprej napovedanih odsotnosti nesklepčni. Nova občna seja še ni bila sklicana, so potrdili na vrhovnem sodišču.

Matoz pravi, da dopolnitev zahteve za varstvo zakonitosti ne bo povzročila nobenega zastoja v postopku, saj da se lahko prebere v eni uri. Tako pričakuje, da bo vrhovno sodišče končno odločilo o prekinitvi prestajanja zaporne kazni Janši.

V petek shod pred DZ

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc je pojasnil, da so na vrhovno sodišče podali prvi paket zahtev za pridobitev informacij javnega značaja. Zahtevajo namreč imena in priimke sodnikov in sodnic, ki so po raziskavi pravnika Lovra Šturma v svojem delovanju kršili ustavo. Primc upa, da bodo imena dobili v najkrajšem možnem času.

Odbor bo nadaljeval prižiganje sveč pred sodno palačo, v petek, ko bo ustanovna seja DZ, pa bo imel shod pred DZ. Primc od DZ pričakuje, da Janši ne bo odvzel mandata glede na to, da mu je mandat podelilo ljudstvo. To bi bilo po Primčevih besedah »izjemno slabo za slovensko pravno državo in bi še poslabšalo razmere za demokracijo«.

Matoz danes ni želel komentirati, ali je Janša zaprosil za izhod iz zapora za petek, da bi se lahko udeležil ustanovne seje DZ.

Deli s prijatelji