ROMANJE

Marija z Županjih 
Njiv ni pozabljena

Objavljeno 13. avgust 2010 19.41 | Posodobljeno 13. avgust 2010 21.00 | Piše: Vladimir Jerman

Potem ko je Janez Kuhar 1988. videl, da se kip premika, so podobno poročali še nekateri

Negovano z ljubeznijo
ŽUPANJE NJIVE – Vasi Kregarjevo, Stahovica in Županje Njive ležijo druga poleg druge, kjer se cesta iz Kamnika razcepi proti izviru Kamniške Bistrice v eni in proti Črnivcu ter Gornjemu Gradu v drugi smeri.

Pri vhodu na Županje Njive, kjer pripelje cesta s Kregarjevega in takoj za mostom čez rečico v ostrem kotu zavije zahodno proti vasi Bistričica, kraljuje kapelica s čudežnim kipom Marije Brezmadežne.

Kapelico so leta 1908 postavili Županjenjivci, Jerištov stric pa je za Marijin kip (menda iz mavca), ki posnema tistega v Lurdu, odštel 300 goldinarjev mojstru Tomšiču iz Kamnika.

Osemdeset let pozneje so se k Mariji na Županje Njive začele zgrinjati množice iz vse Slovenije. Poročali so, da pod večer pripelje po več sto avtomobilov in precej avtobusov tudi nekaj tisoč obiskovalcev. Pravzaprav toliko, da jih niti ni bilo mogoče natančneje prešteti. Večino naj bi prignala radovednost, če bodo sami priče čudežnemu premikanju Marijinih rok ali vsaj oči. Nekatere sta privabila vera in upanje na Marijino pomoč v človeških stiskah, druge morda le navadna radovednost.

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Janezovo videnje
Deli s prijatelji