KONEC

Mariboru odvzeli univerzijado

Objavljeno 06. marec 2012 17.15 | Posodobljeno 06. marec 2012 20.55 | Piše: D. P.

Fisu naj bi imel že nadomestno lokacijo, kjer bodo gostili študente.

Franc Kangler

MARIBOR – »Univerzijade v Sloveniji ne bo,« je za Slovenske novice potrdil Otmar Kugovnik, predsednik Slovenske univerzitetne športne zveze (Susa), ki se mu je očitno odvalil kamen od srca. Vsaj tako je bilo soditi po njegovem tonu glasu, ko smo ga ujeli tik pred začetkom predavanj na fakulteti. Izvedeli smo, da je bilo Mednarodni univerzitetni športni zvezi (Fisu) dovolj cincanja Slovenije. Zato so se odločili in Slovencem napisali pismo, v katerem so sporočili, da so jim odvzeli organizacijo univerzijade.

»Kako naprej, niti ne vem,« je pojasnil Kugovnik, ki ni prepričan, kakšne sankcije lahko doletijo Slovenijo. Mednarodna univerzitetna športna zveza naj bi že imela nadomestno lokacijo, kjer bodo gostili študente. Na spletni strani Fisu so v izjavi zapisali, da bo organizatorje tožila na Mednarodnem športnem razsodišču (Cas) v Lozani, pri katerem bo zahtevala odškodnino. Napovedala je, da bo za igre poskušala najti nove organizatorje.

Še telefonske stroške so si plačevali sami 

»Znašli so se v težki situaciji. Slovenija je delovala zelo neodgovorno, saj je nekaj mesecev pred tekmovanjem tega odpovedala,« je početje slovenske strani okrcal Tone Vogrinec, ki je do 17. februarja vodil organizacijski odbor. »Odstopil sem, ker sem videl, da država ne bo stala ob strani projektu. Je pa jasno, da so za vse krive država in tri občine.« Nekdanji šef slovenskega smučanja je okaral tudi tiste, ki so organizacijo univerzijade sploh podprli. »Očitno se niso zavedali, v kaj se spuščajo.« Vogrinec je že lani (vizionarsko) opozarjal, kaj se bo zgodilo. »Moral bi odstopiti že jeseni, saj poleti ni bilo buldožerjev pod Pohorjem.« Upal je, da se bodo razmere uredile in bo država prisluhnila. Pojasnil je tudi, v kakšnih razmerah je podjetje Univerziada, d. o. o. »Niti za plače ni bilo zadnje leto, sami so si plačevali telefonske stroške, še pred odločitvijo vlade pa so jim odklopili internet.« Vogrinec niti ne ve, ali bo Fisu zavoljo odpovedi kakor koli ukrepal proti Slovenije: »O tem je še  prehitro govoriti, a kar tako očitno ne bo šlo. Krepko smo jim zagodli.«

Maribor ne more odgovarjati za odpoved univerzijade

Na morebitna tožarjenja pa se pripravljajo tudi občine. Zato ne čudi podatek, da v Mariboru pripravljajo vso dokumentacijo, ki je doslej v zvezi z univerzijado nastala na relaciji med mestno občino, državo, Suso, Fisujem, organizacijskim odborom in drugimi partnerji, saj se želijo tako primerno pripraviti na morebitno odškodninsko tožbo Fisuja. »Iz doslej zbranih dokumentov Mestna občina Maribor ne more odgovarjati za odpoved univerzijade,« je prepričan župan Franc Kangler, tako pa trdijo vsi vpleteni. Po domače povedano – denarja za študentsko veselico ni in ga tudi ne bo, dokler bo 120.000 ljudi brez dela, nekaj 100 tisoč pa jih bo vsak dan razmišljalo, kaj bodo dali v lonec. Da pa se Mariborčani ne bi čutili užaljene ali prikrajšane za športne dogodke, obstaja verjenost, da jih bo država potolažila z gostitvijo eno do skupin evropskega košarkarskega prvenstva. Štajerci so povsem izpadli iz kombinacij Košarkarske zveze Slovenije, saj niso hoteli plačati 700.000.

Država naj bi se domenila s Košarkarsko zvezo, da eno od skupin gosti Maribor, ki je Sloveniji dal Iva Daneva, Petra Vilfana, Slavka Kotnika, zato prav gotovo zasluži, da gosti spektakel, ki pa ga podpira tudi država.

Tudi o tem naj bi stekla beseda na prihajajočem sestanku med ministrom Žigom Turkom in predstavniki KZS. Povrhu vsega bo država pomagala tudi z obnovo dvorane Tabor, kjer se je čas ustavil in ki kar kliče po prenovi.

 

Deli s prijatelji