PRIPOR

Mariborski pripor za fuzbalerja v Džakarti

Objavljeno 11. februar 2013 09.37 | Posodobljeno 11. februar 2013 09.39 | Piše: Aleš Andlovič

Sodišču je dovolj izmikanja Dušana Bogdanovića, ki zdaj igra v Indoneziji.

Bećiri je priznal krivdo (foto: Jani Dolinšek)

MARIBOR – Pred dnevi je Europol razkril doslej največjo nogometno stavničarsko afero, v katero naj bi bilo vpletenih 425 nogometnih funkcionarjev, nekdanjih in aktivnih igralcev ter nogometnih sodnikov iz 15 držav. Ti so poskrbeli, da je bilo prirejenih 380 izidov tekem po svetu. Sedem sumljivih tekem naj bi se odigralo na slovenskih nogometnih zelenicah. Ena izmed teh je tudi obračun, ki se je na stadionu na Ptuju odigral 11. aprila 2009 med ptujsko Dravo in lendavsko Nafto in se je končal s 4 : 1 za Ptujčane. In da je bila tekma v najstarejšem slovenskem mestu prodana, je na sodišču potrdil tudi nekdanji igralec Maribora, Ivančne Gorice, Zadra in lendavske Nafte, Erdžan Bećiri.

Sodišče odredilo pripor

Priznanje očitanega kaznivega dejanja je Bećiriju prineslo osem mesecev zapora, a bo kazen namesto za rešetkami odslužil s 480 urami družbenokoristnega dela in plačilom 1646 evrov stranske kazni. Toda glavni akter, takratni nogometaš lendavske Nafte, Srb Dušan Bogdanović, je še vedno nekaznovan in se počasi posmehuje mariborskemu sodišču. Ker kruh služi v tropski Džakarti v Indoneziji, se na vabila slovenskega sodišča sploh ni odzival in se je opravičeval, da je prezaseden z igranjem nogometa. Zdaj pa je padla kaplja čez rob in sodišče je za srednjega branilca odredilo pripor. Uradno sodno pisanje o odrejenem priporu je nemudoma potovalo v Indonezijo in bilo tako hitro, da je na Bogdanovićev naslov prispelo, preden je bil obveščen njegov mariborski odvetnik Jure Šega, ki ima pisarno le nekaj ulic stran.

Afera je izbruhnila, ko je nemški Hrvat Mario Cvrtak pregovoril Bećirija, da bi priredili rezultat tekme med Labod Dravo in Nafto.

Kot smo izvedeli, pa medtem že potekajo pogajanja med Bogdanovićevim odvetnikom in tožilstvom o višini kazni v primeru priznanja krivde za nameščanje rezultatov. In Bogdanoviću se ni treba bati, da bi za njim sploh bila razpisana mednarodna tiralica, tudi za zapahe mu ne bo treba, samo krivdo bo moral priznati in višina kazni bo podobna kot pri Bećiriju – okrog 500 ur družbenokoristnega dela.

Ptujčani so gladko zmagali

Afera je izbruhnila, ko je nemški Hrvat Mario Cvrtak Erdžana Bećirija pregovoril, da bi priredili rezultat tekme med Labod Dravo in lendavsko Nafto. Bećiri je obljubil, da se bo pogovoril s tedanjim nogometašem Nafte Dušanom Bogdanovićem, ki ga pozna še iz obdobja, ko sta skupaj igrala pri Livarju iz Ivančne Gorice. Bogdanović je vstopil v umazano igro in sprejel ponudbo za 10.000 evrov nagrade, če bo nalašč slabo igral. Ptujčani so gladko zmagali, s posnetka tekme je jasno razvidno, da je Bogdanović k temu prispeval s svojo hudo pasivno igro in se neprizadeto vedel ob vseh štirih zadetkih. Vendar za opravljeno nalogo ni prejel obljubljenih 10.000 evrov, temveč le polovico, saj se preostale tekme niso končale po načrtih. Da bo prejel le polovico, je Bogdanoviću razložil Bećiri osebno. Srb je privolil v 5000 evrov in jih v Mariboru tudi prejel. Izročil mu jih je Dragan Mihelič.

Deli s prijatelji