ZMOŽNA NADALJNJEGA ZDRAVLJENJA

Mala borka Neža se vrača v Slovenijo: srček je okrepljen!

Objavljeno 19. april 2017 16.20 | Posodobljeno 19. april 2017 16.25 | Piše: S. U.

Neži Arnolj so slovenski zdravniki napovedali smrt, a je po odklopu aparatov, ki naj bi jo ohranjali pri življenju, živela dalje.

LJUBLJANA – Mala Neža Arnolj, srčna bolnica, ki so jo starši zaradi zapletov pri zdravljenju in nezaupanja do zdravnikov na Pediatrični kliniki v Ljubljani na lastno pest odpeljali zdravit v tujino, se v tem tednu vrača v Slovenijo. 

»Neža se ta teden vrača v Slovenijo kot deklica, ki je dokazala, da je zmožna nadaljnjega zdravljenja. Njen srček se je ob prejemanju pravih zdravil ponovno okrepil, njeno nevrološko stanje je obetavno. Od odhoda iz UKC Neža ni nikoli potrebovala pomoči pri dihanju. Jé po žlički, pije po steklenički in kozarčku, najrajši sedi na kavču ob gledanju risank, rada jé sladoled, predvsem pa še naprej osrečuje našo družino in prijatelje. Pogosto jo občudujeva, ko spi v stolčku med vožnjo, obujava spomine in verjameva v njeno prihodnost. Doma Nežo se vedno čakajo tako ljubljeni gumijasti škorenjčki,« sta v facebook skupini Za Nežo zapisala njena mamica in očka Zala in Matej Arnolj ter se ob tej priložnosti zahvalila vsem, ki so njuno Nežo in celotno družino v teh mesecih podpirali in spremljali prek facebooka.

»Vaša podpora in dobre misli so nama ulivale pogum, čeprav morda ni izgledalo tako, ker sva se bila prisiljena z Nežo umakniti, če sva ji želela dati možnost.«

Zgodba, ki je ganila Slovenijo

Naj spomnimo: drobni borki Neži so slovenski zdravniki napovedali smrt, a je po odklopu aparatov, ki naj bi jo ohranjali pri življenju, živela dalje. Huda bitka družine Arnolj se je začela v drugi polovici avgusta, ko je deklica naenkrat zbolela. Zdravniki so dejali, da je njeno srce v izredno slabem stanju, zato so jo priklopili na zunajtelesni krvni obtok. 

Ker v Ljubljani deklica ni bila deležna zdravljenja, ampak le paliativne oskrbe, so se starši odločili razkriti medijem in se odločili poiskati pomoč v tujini. Po bitkah z ZZZS in vodstvom ljubljanske bolnišnice sta naposled oče in mati na lastno pest odpeljala Nežo v bolnišnico v Padovi, kjer naj bi se bilo njeno zdravstveno stanje izboljšalo.

Po nekaj dnevih je bolnišnico zapustila in odšla na rehabilitacijo. Kam točno, starši niso hoteli razkriti, saj niso želeli, da bi na osebje te ustanove prihajali takšni ali drugačni pritiski.

Deli s prijatelji