POGOVORI

Lukšič z Bratuškovo noče, ker mu ni enakovredna

Objavljeno 29. januar 2013 14.19 | Posodobljeno 29. januar 2013 14.19 | Piše: A. L., STA

Za pogovore z Bratuškovo je imenoval Majdo Potrata.

Alenka Bratušek s poslanskim kolegom Gašparjem Gašparjem Mišičem.

LJUBLJANA – Potem ko je predsednik SD Igor Lukšič v zvezi s pogovori o morebitnem oblikovanju projektne vlade pojasnil, da se ne bo pogovarjal z začasno vodjo PS Alenko Bratušek, je poslanka SD Majda Potrata danes potrdila, da ima ta mandat ona. Bratuškova je tako z ekipo trenutno na pogovorih v poslanski skupini SD.

Bratuškova se je že v petek sestala z vodstvom DL in NSi, v ponedeljek pa se je o konkretnih projektih morebitne projektne vlade pogovarjala s prvakom Desusa Karlom Erjavcem.

S Potratovo sta uravnoteženi

Majda Potrata je v izjavi novinarjem v DZ spomnila, da je bilo povabilo PS za pogovore naslovljeno na vse parlamentarne stranke, Lukšič pa meni, da je »na tej ravni medstrankarskega dogovarjanja treba spoštovati osnovna protokolarna načela, da se torej predsednik stranke pogovarja s predsednikom stranke. Glede na status, ki ga ima Bratuškova, je Lukšič menil, da sva si po statusu uravnoteženi. Obe sva poslanki,« je pojasnila Potratova.

Pogovarjati se je treba

Sicer pa je spomnila, da ustava ne pozna terminov projektna ali tehnična vlada. Mogoče je govoriti o vladi s polnimi pooblastili ali o vladi, ki opravlja zgolj tekoče posle, trenutno pa po njenih besedah še imamo vlado. Za izglasovanje konstruktivne nezaupnice pa, kot pravi, ni temeljno vprašanje 10 podpisov za glasovanje o njej, temveč izglasovana pozicija, ki omogoča imenovanje novega mandatarja. »Ta hip takšne večine še ne zaznavamo,« ocenjuje poslanka.

Zato se je po njenih besedah v tem času treba pogovarjati. Na pogovore so povabljeni, kaj »bomo slišali, pa bo prinesla prihodnost«. Je pa, kot pravi, hkrati govoriti o projektni ali tehnični vladi ter o predčasnih volitvah težko, ker »so datumi predčasnih volitev zelo fluidni«.

Potratova: SD ni stranka ultimatov

Na vprašanje, ali se z Lukšičem strinjata, da je očiščenje politike na volitvah najboljša možnost, pa odgovarja z oceno, da nimamo nezaupanja le v nosilce politične oblasti, temveč bolj skrbi nezaupanje nosilcev politične oblasti v neodvisne in strokovne institucije. Stranka SD je bila sicer v zadnjem času kritična do odločitev ustavnega sodišča, vendar Majda Potrata poudarja, da je ustavno sodišče zadnja instanca za varovanje človekovih pravic, od katerega pričakuje, da se bo v vsakem primeru opredelilo do vsebine. Po njenem mnenju denimo dopustnost referenduma o družinskem zakoniku ni bila vsebinsko utemeljena.

Na vprašanje morebitnih ultimatov za povezovanje s PS, pa je Potratova zatrdila, da niso stranka ultimatov, temveč stranka z jasnimi stališči. Eno od teh je po njenem mnenju tudi vprašanje slovenskega državnega holdinga in slabe banke.

Deli s prijatelji