PROJEKTNA VLADA

Lukšič je že za, le Virant še ni

Objavljeno 09. marec 2013 11.58 | Posodobljeno 09. marec 2013 11.59 | Piše: Jadran Vatovec

Bo SD res šele na današnji konferenci odločal, ali si želi v vlado?

Lutkarji iz ozadja vedo, da dr. Gregor Virant ne bi bil rad le koalicijska punčka iz cunj (foto: Blaž Samec, Delo).

LJUBLJANA, MARIBOR – Predsednik SD dr. Igor Lukšič, ki je še pred kratkim tako ponosno in samovšečno rad poudarjal, češ da se zavzema za čimprejšnje volitve (za že druge predčasne volitve v komaj poldrugem letu), ki bi, tako je trdil, edine lahko omogočile očiščenje slovenskih avgijevih hlevov, ne pa zgolj za vzpostavitev nekakšne interesne projektne vlade, ki bi desni klientelizem predvidoma le nadomestila z levim, je v sredo priznal, da gre v resnici tudi njemu in njegovi stranki predvsem za uveljavitev zelo kratkoročnih političnih interesov, da SD, skratka, ni prav nič boljši od Pozitivne Slovenije, Državljanske liste in stranke Desus: »V tem trenutku se mi ne zdi primerno, da bi bila ta država talec magistrske naloge mandatarke Alenke Bratušek.« Nadvse priročno dozdevanje.

Hkrati je resda še dodal, da bo domnevni plagiat najbrž obremenjeval novo vlado, da pa je treba zdaj predvsem do konca izpeljati proces oblikovanja nove vlade, saj je to pomembnejša prioriteta od iskanja odgovora na vprašanje, ali je neka magistrska naloga plagiat ali ne.

Zoran Janković še vedno predsednik PS

In to naj bi bila tako imenovana drugačna, čista politična drža SD? So to tisti višji etični standardi v politiki, v imenu katerih se je predsednik Državljanske liste dr. Gregor Virant po objavi zaključnega poročila Komisije za preprečevanje korupcije prvi vehementno lotil rušenja druge Janševe vlade?

Kakor koli, uradno naj bi članstvo SD šele danes (šele na strankini konferenci, ki bo danes potekala v Mariboru) presojalo, ali kaže vstopiti v projektno vlado ali ne. Če bodo udeleženci konference ugotovili, da si želijo sodelovati v vladi, naj bi o tem, koliko je zanje sprejemljiv predlog koalicijske pogodbe, v torek odločalo predsedstvo stranke. Kakšno sprenevedanje. Kot da ne bi bilo že odločeno – kako je že v sredo rekel dr. Lukšič? –, da je trenutno za SD sodelovanje v vladi Jankovićeve Pozitivne Slovenije daleč najpomembnejša prioriteta.

In zakaj v vladi Jankovićeve Pozitivne Slovenije? Ne glede na to, komu vse je to všeč in komu ne, je v tem hipu ljubljanski župan Zoran Janković še vedno predsednik Pozitivne Slovenije.

Virant poudarja, da so kompromisi v politiki tako ali tako nujni

Mimogrede, edina bodoča koalicijska stranka, ki ji morda celo lahko (pogojno) verjamemo, da še ne ve, s čim bo nazadnje opravičila svoje sodelovanje v novi vladi, je Virantova Državljanska lista. »Dokler še ni vse dogovorjeno, ni še nič dogovorjeno,« pravi dr. Virant. Zakaj? Ker je za Državljansko listo najpomembnejše to, da nova vlada ne bi onemogočila uveljavitve slabe banke niti državnega holdinga. Je pa tudi res, da dr. Virant že vnaprej poudarja, da bo presoja tega, kdo je pred kom popustil, pač stvar interpretacije, da so kompromisi v politiki tako ali tako nujni ter da bo njegova stranka, če bo stroka ugotovila, da je to potrebno in smiselno, vsekakor dopustila nekatere popravke obeh zakonov. Pa smo tam. Stroka namreč v Sloveniji ni samo ena in »nam vsem dodeljena«: strokovnjaki bodo, kot vedno doslej, nazadnje za boljšo zagotovo razglasili tisto izmed več rešitev, ki bo boljša za tiste v koaliciji, ki jih bodo najeli za strokovne razsodnike. Jasno, ni prav veliko možnosti, da bi strokovnjake, ki bodo razsojali, kakšna naj bosta po novem slaba banka in holding, izbral dr. Janez Šušteršič.

Pa še to: mislite, da bi Bratuškova Virantu, če bi to od nje zahteval, vnaprej podpisala bianko izjavo, da bo odstopila s premierskega položaja, če bodo na fakulteti za družbene vede ugotovili, da je njena magistrska naloga res plagiat?

Deli s prijatelji