KRIZA

Luka Koper: Stavka povečuje izpad dohodkov

Objavljeno 30. julij 2011 22.35 | Posodobljeno 30. julij 2011 22.35 | Piše: S. U., STA

Stavkajočim ne bodo izplačali 70 odstotkov plače za prve tri dni

Luka Koper
KOPER – Neposredni izpad dohodkov zaradi stavke žerjavistov pomorskih dejavnosti v prvih dveh dneh stavke v Luki Koper znaša okoli 310.000 evrov, je povedal predstavnik Luke za stike z javnostjo Sebastjan Šik. Potrdil je, da so žerjavisti skladno z zakonom popoldne normalno delali in zagotovili pretovor hitro pokvarljivega blaga in nevarnih snovi.

Posledice stavke se bodo poznale

Šik je ob tem opozoril, da bo k posledicam stavke treba prišteti še pričakovane odškodninske zahtevke, stroške privezov ter ne nazadnje tudi to, da se nekatere ladje zaradi stavke preusmerjajo v druga pristanišča. Za tak korak so se doslej odločile štiri ladje.

Med drugim je Šik opozoril, da so prejeli več informacij o šikaniranju in celo grožnjah na račun tistih delavcev, ki so bili v petek in danes pripravljeni delati kljub stavki.

Spontan protest z zunanjimi delavci

Uprava Luke sicer stavkovne zahteve žerjavistov – tem so se danes v spontanem protestu pred vhodom v Luko pridružili tudi zunanji delavci, ki so zaposleni pri pogodbenih partnerjih Luke – ocenjuje kot nezakonite in se zaenkrat z njimi ne namerava pogajati.

Že v petek je predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko tudi napovedal, da stavkajočim ne bodo izplačali 70 odstotkov plače za prve tri dni stavke ter da bodo za nastalo škodo odgovarjali tisti, ki so povzročili sedanje stanje.

Po podatkih sindikata žerjavistov se stavke udeležuje skoraj celotno članstvo, ki šteje okoli 380 ljudi.

Deli s prijatelji