ZBIRATELJ IN POL

Lovec na avtograme 
ima tudi podpis z Lune

Objavljeno 01. avgust 2011 21.50 | Posodobljeno 02. avgust 2011 08.55 | Piše: Damir Gorjanc

Z zvijačo je dobil podpis fatalne igralke Brigitte Bardot, tako da ji je poslal mačko

Zbirateljski kotiček z osnovnim priborom

DOMŽALE – Za Franca Konobelja je nekaj povsem vsakdanjega, če ga v poštnem nabiralniku čaka kuverta s fotografijo in podpisom femme fatale Brigitte Bardot. A pot do tega dragocenega koščka papirja ni bila lahka. Prošnja filografa za avtogram se je uresničila šele z drugim pismom na njen naslov, saj si prvič ni hotela utrgati nekaj minut za posvetilo. V drugo je Franc poskušal z zvijačo, saj je vedel, da seks simbol prejšnjega stoletja obožuje živali. Tako ji je v drugo poslal sliko z mačko in pripisal, da tudi on obožuje živali, hkrati pa prosil za avtogram. Sledil je odgovor, v spremnem pismu pa nagovor z Mijav, mijav. Lovec na avtograme mora uporabljati različne prijeme za dosego cilja.

»Vsak podpis človeka v ozadju nosi svojo zgodbo.« S temi besedami nam je Franc Konobelj odstrl pogled na zbirateljstvo avtogramov. Popeljal nas je v svoje svetišče, sobo, namenjeno zbiranju in razstavi odtisov preteklosti in sedanjosti. Namesto ameriškega pločnika slavnih ima Franc lastno steno slavnih. Mozaik podpisov in fotografij sestavljajo svetovno znani športniki, umetniki, politiki, igralci ter preostali, ki so pustili pečat v svetu.

Tris Armstrongov

Za Franca je bil koncert ob odprtju ljubljanske hale Tivoli leta 1965 prelomni trenutek v njegovem zbirateljskem vsakdanjiku. Podpis na košček papirja samega Luisa Armstronga, ob drugi uri zjutraj, ko so ga najvztrajnejši še čakali po nastopu, je pomenil začetek poti ljubiteljskega filografa. Že pred tem je imel podpise nekaterih znanih smučarskih skakalcev, ki so v soju žarometov stali na zmagovalnem odru planiške skakalnice, vendar je bil povod za zdajšnjo več kot 1600 primerkov veliko zbirko prav podpis slavnega trobentača.

 

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Tone Partljič se je ustrašil za svojo kartico

Deli s prijatelji