ZELENA BRATOVŠČINA

Lovci se zaradi dreka grdo gledajo

Objavljeno 04. maj 2017 19.09 | Posodobljeno 04. maj 2017 19.09 | Piše: Drago Perko

V LD Plešivica po trditvah predsednika nadzornega organa Gregorja Kaplana niso vzorni gospodarji.

Predsednik NO Gregor Kaplan želi stvari priti od dna. Foto Drago Perko

ŽUŽEMBERK – Veljalo je, da so lovci fini gospodje, lovska družina pa složna celota. A tako kot v družini gre tudi pri njih kdaj kaj narobe, vendar se spori zgladijo in mrki pogledi izginejo. Po navadi. To pa ne velja za Lovsko družino Plešivica iz Žužemberka, kjer se lovci med sabo že lep čas grdo gledajo. Predsedniku družine Francu Jarcu ne uspe in ne uspe poenotiti svojih vrst, kjer brbota že lep čas. »Pa saj še nedavno nismo vedeli, kam teče naš drek,« je slikovito opisal razmere Gregor Kaplan, predsednik nadzornega odbora LD Plešivica. Spomnimo – lovska družina bi se morala priključiti na javno kanalizacijo, a tega ni storila. Zato je medobčinski inšpektorat iz Dolenjskih Toplic leta 2011 sprožil postopek proti zeleni bratovščini, do danes se je nabralo za 2200 evrov kazni, stroškov dveh izvršb in odvetnikov. Franc Jarc je trdil, da medobčinski inšpektorat sploh nima pooblastil za pisanje kazni. A so vse tri tožbe padle, lovci pa so dobili kazni. Še lani je njihov predsednik trdil, da bo te poravnal iz svojega žepa. A se to, tako naš vir, do danes še ni zgodilo.

Premalo aktivni na razpisih

Del članstva družine godrnja in opozarja, da se družine ne vodi v maniri dobrega gospodarja. »V petek bi morali na sedežu družine opraviti sejo nadzornega odbora. V skladu s pravilniki smo obvestili tajnika, da bomo prišli. A ni bilo nikogar, da bi nam odprl ali odstopil dokumentacijo. Želeli smo videti vse zapisnike sej, vključno s tonskim zapisom zadnje skupščine,« opozarja Kaplan, eden glasnih Jarčevih kritikov. »Predsednik vedno pravi, kako zgledno sodelujemo z lokalno skupnostjo. Glede na to, da smo izgubili še tretjo tožbo, to ne bo povsem držalo,« nadaljuje Kaplan, ki spomni, da ni nikjer v dokumentih zapisano, da bi lovska družina dala soglasje za tožbo, še manj za stroške odvetnika. »Že samo zaradi tožb imamo petletni izpad prihodkov, ki ga dobimo za odstrel živali. Poleg tega se družina ne prijavlja vestno na razpise, kjer bi lahko dobili še dodatna sredstva za delovanje. Dve kazni smo plačali, ker so se pojavile izvršbe. Na zadnji skupščini je predsednik res obljubil, da bo plačal. A vprašanje, ali je to zapisano v zapisniku. Tudi zato smo hoteli člani nadzornega odbora do vse dokumentacije. Kot sem izvedel, je nekaterim našim članom le uspelo priti do tega zapisnika z lanske skupščine, kjer pa ni niti z besedo omenjeno, da bo plačal kazen,« nadaljuje Kaplan.

Bo plačal ali ne?

»Kaplan ne opravlja dobro svojega dela. Prišel je do računovodkinje, vse je imel na voljo. Vso dokumentacijo. A nikomur ne pusti, da bi gledal, sam je hotel to videti. S svojim delom pa zelo škoduje naši lovski družini,« se je na Kaplanove besede odzval predsednik lovske družine Jarc.

»Sicer ne vem, s čim se Kaplan ukvarja, a menim, da se do naše družine obnaša tako, ker ima na občini v Žužemberku prijatelja. Vse to početje je uperjeno proti meni,« še doda Jarc, ki ga pobaramo, ali bo plačal, kar je obljubil. »Poglejte – postopki še niso končani. Naj to pride do konca, potem bom poravnal, če sem kriv,« je še dodal Jarc, ki pa, tako Kaplan in somišljeniki, igra na karto zastaranja zadeve. »Če kdo povzroči škodo lovski družini, jo mora tudi poravnati. A je treba za to sprožiti postopke. Če jih je bo nihče, bojim se, da niso zapisani v zapisniku, potem bo zadeva zastarala,« je direkten Kaplan, ki namigne, da se tudi zapisnik piše po diktatu Jarca, ki mu očitajo tudi, da lovska družina ni bila sposobna pripraviti letne slovesnosti. »To je grozljivo. Predsednik je nekaj elitnih članov povabil na obletnico Zveze lovskih družin, drugi pa so dobili SMS, da je vabilo na oglasni deski. Trdim, da je prav, da članstvo ve, kako gospod posluje. Če menijo, da je to OK, potem si boljšega ne zaslužijo!« še izvemo od Kaplana.

Napovedane spremembe

Kaplanu letos poteče mandat. Bo pa pred zaključkom svojega dela predlagal omejitve trajanja mandata (torej tudi predsednikovega) na dve leti z možnostjo podaljšanja za dve, potem predlaga nujno pavzo. »Da niso na položajih vedno eni in isti ljudje.« Kot je to zdaj v Lovski družini Plešivica, sicer drugi največji zeleni bratovščini v državi – revir meri dobrih 9000 hektarjev. 

Deli s prijatelji