VOLITVE

Ljudska stranka zmagala, koalicijski partner največji poraženec

Objavljeno 16. marec 2017 08.51 | Posodobljeno 16. marec 2017 08.51 | Piše: STA, K. K.

Uradnih izidov volitev na Nizozemskem še ni, po vzporednih pa bo imela Ruttejeva stranka v 150-članskem parlamentu 31 sedežev.

Bil je premier, danes je zmagovalec volitev. Mark Rutte.

HAAG – Dosedanji nizozemski premier Mark Rutte – njegova stranka Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) je zmagala na sredinih parlamentarnih volitvah na Nizozemskem – je v sredo zvečer dejal, da so Nizozemci glasovali proti populizmu, poročajo tuje tiskovne agencije.

»To je večer, ko so Nizozemci po brexitu in ameriških volitvah rekli konec populizmu,« je pred svojimi privrženci v Haagu dejal Rutte, ki bo najverjetneje ostal na premierskem položaju.

Uradnih izidov volitev na Nizozemskem še ni, po vzporednih pa bo imela Ruttejeva stranka v 150-članskem parlamentu 31 sedežev. To je sicer manj kot do zdaj, a Rutteju je uspelo poraziti najhujšega nasprotnika, skrajnega desničarja Geerta Wildersa.

Njegova Stranka za svobodo (PVV) po izidih vzporednih volitev deli drugo mesto še z dvema strankama in naj bi imela v parlamentu 19 sedežev, kar je štiri več kot doslej, a manj, kot so napovedovale ankete.

Rutte bo moral znova sestaviti koalicijsko vlado, v kateri pa verjetno ne bo dosedanje partnerice, socialdemokratske Stranke za delo (PvDA), ki naj bi bila največja poraženka volitev.

Rutte medtem že prejema čestitke. Med prvimi mu je po telefonu čestitala nemška kanclerka Angela Merkel in dejala, da se veseli nadaljnjega sodelovanja z njim.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je v odzivu pozdravil Ruttejevo zmago proti skrajnežem in za Evropo.

Deli s prijatelji