TEKMOVANJE

Ljubljanski šolarji kuhali tudi juho z žabjimi kraki

Objavljeno 13. marec 2014 08.25 | Posodobljeno 13. marec 2014 08.10 | Piše: Sebastijan Ozmec

Tekmovanje v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti tokrat v gostilni Pečarič.

Okusna jed prinaša tudi zadovoljstvo. Foto: Igor Mali

LJUBLJANA – Medtem ko so mlajši otroci za gregorjevo spuščali čolničke po Grubarjevem kanalu sredi prestolnice in tako zaznamovali prihajajočo pomlad, so na obrobju glavnega mesta, v gostilni Pečarič, znani po pripravi tradicionalnih slovenskih jedi, malce starejši zavihali rokave in poprijeli za kuhalnice – svoje znanje v kuhanju so predstavili na kuharskem tekmovanju osnovnošolcev osrednje slovenske regije Kuhnapato.

Ljubljanski kuharčki

Čeprav se tekmovanja, ki si je zadalo za cilj, da mlade izobrazi v tem, kaj je zdrava hrana in kako je najboljša tista, ki pride iz bližnje okolice, udeležujejo mladi navdušenci nad kuhanjem, ki bodo šele v prihodnosti razmišljali kakšna bo njihova poklicna pot, jedi niso bile prav nič otroške in preproste. Osnovnošolci so prikazali veliko mero kreativnosti pa tudi spretnosti, ko so pripravljene jedi servirali strokovni žiriji, ki jih je ocenila in izbrala tri skupine, ki se bodo udeležile vseslovenskega polfinala.

Na tokratnem kuharskem tekmovanju se je pomerilo šest ekip iz treh ljubljanskih osnovnih šol. Osnovno šolo Trnovo je zastopala ekipa Trnovčki, ki so jo sestavljali Rebeka, Ajda, Aljoša in Andrej. Po mnenju žirije je bila njihova mesno-zelenjavna enolončnica ena najokusnejših jedi, ki so jih ta dan poskusili, nič kaj manj okusna pa ni bila niti njihova sladica – ljubljanske palačinke s pehtranom. »Za te jedi smo se odločili, ker smo malo pogledali, kakšne jedi so v preteklosti jedli v Trnovem. Ugotovili smo, da so uporabljali veliko zelenjave, ki so jo dobili na vrtu. Ker so trgovali v Ljubljani, so dobili tudi meso, potem pa so vse skupaj vrgli v lonec in je nastala enolončnica,« so nam pojasnili.

Jedi z različnih koncev sveta so na krožnik postavili učenci mednarodne Osnovne šole Danile Kumar. Ekipa Chef's v sestavi Beni, Samia, Sara in Dominik se je odločila za telečjo obaro, rusko jed pelmeni in tradicionalne kanadske palačinke. Četrtošolčki in tretješolčki so navdušeni nadobudni kuharji, ki so si te jedi izbrali iz različnih vzgibov: »Za telečjo obaro smo se odločili, ker so prišle stare gospe in nam pokazale, kako naj to delamo. Tudi ruske pelmene so nam pokazale neke mamice, zanje pa smo se odločili, ker jih lahko pozimi daš v sneg in jih poleti poješ. Živali jih ne pojejo, ker imajo nekaj čez. Za kanadske palačinke pa smo se odločili, ker jih tradicionalno jedo ob pustu, tako kot mi krofe.«

Tudi druga skupina OŠ Danile Kumar, Jamies, je nasekljala, zmešala in kuhala po receptih iz tujine. Nina, Nejc, Aleksander in Maks so na mizo postavili indijsko juho dahl, špansko jed guacamole in vodne vrabce. »Za indijsko juho dahl smo se odločili, da ne bomo kuhali samo slovenskih jedi, saj smo mednarodna šola, pa smo izbrali juho, ki jo kuhajo po vsej Indiji. Guacamole smo si izbrali, ker je zdaj sezona avokada. Vodne vrabce pa zato, ker je bila prateta naše ravnateljice lastnica Zlate luknje v Ljubljani in so bili vodni vrabci tam zelo popularni.«

Učenke 8. razreda Osnovne šole Jožeta Moškriča Neža, Sara, Barbara in Pia iz skupine Vesele ponvice pravijo, da so vse kuharice po srcu, zato so prišle pokazat svoje znanje na tekmovanje. »Vse zelo rade kuhamo, tudi doma pomagamo kuhati, zato smo se odločile, da bomo še tukaj pokazale svoje talente. Za zdaj kuhamo za hobi, gotovo pa bomo kot mame tudi doma kuhale, več pa še ne vemo.« Izpod njihovih rok je nastala krompirjeva enolončnica z ohrovtom in kranjsko klobaso. Ta jed jih je navdušila, ker so jo jedli nekdaj, saj vsebuje vse sestavine, ki so potrebne za celodnevno energijo. Poleg tega so v rokah zavijale gresove cmoke s suhimi slivami in marcipanom ter postregle še s sirovimi grisini.

Drobtinice naredile štruklje

Iz iste osnovne šole je prišla tudi ekipa šestošolk Drobtinice, ki so jo sestavljale Ana, Pia, Ajda in Petra. Tudi njihova ljubljanska obara in skutni štruklji so bili za prste oblizniti. »Za ljubljansko obaro smo se odločile, ker je to tipična ljubljanska jed, za kruhove smočke pa zato, ker so imeli včasih veliko starega kruha doma in so ga na tak način uporabili, da ga niso vrgli stran.« Recepte, po katerih so pripravile jedi, so dobile od starih staršev.

Neobičajno jed so si zamislile Maruša, Karin, Petra in Nika iz skupine Chefice kuhinje. Vse štiri obiskujejo osmi razred OŠ Jožeta Moškriča. »Žab nismo same nalovile, ampak smo jih kupile v trgovini,« so nam zaupale in pojasnile svojo zasnovo: »Danes delamo sirove piškotke z drobnjakom, bučni zavitek in juho z žabjimi kraki. Za žabje krake smo se odločile, ker so jih kuhali naši predniki. Bili so značilni, pa tudi rade jih imamo. Poskusile smo jih, ko smo jih delale v šoli.«

Čeprav je komisija, v kateri sta med drugimi sedela Janez Bratovž iz restavracije JB in Jure Pečarič iz gostilne Pečarič, težko izbrala zmagovalce, so se v naslednji krog prebile skupine Trnovčki, Vesele ponvice in Drobtinice. Kljub temu preostale ekipe niso bile razočarane, saj je bilo zanje kuhanje prej dobrodošla igra kot tekmovanje.

 

Na Dolenjskem tudi že kuhali

Minuli petek je dolenjsko regijsko tekmovanje osnovnošolcev v kuhanju potekalo v centru biotehnike in turizma Grm. Osem skupin je prikazalo veliko znanja v pripravi tipičnih dolenjskih jedi. Vsaka ekipa je pripravila tri jedi: enolončnico, močnato jed in prigrizek. Zato je po prostorih dišalo po omamnih vonjih. Na koncu so se v nadaljevanje tekmovanja uvrstile skupine Vesele kolerabice, ki so pripravile pristavo, špehovko z jajcem in orehovo-špehove zvitke. Naprej bodo šli tudi člani ekipe Štruklčki, ki so žirijo navdušili s šaro s krompirjem, krompirjevim štrukljem in malico z želodcem. V polfinalu bo iz dolenjskega konca še skupina Zvite kuhalnice, ki so pripravile krop s krompirjem, ajdove žgance z repo in ocvirki ter klobaso z žajnofom.

 

Deli s prijatelji