NAJEMNINA

Ljubljanski privilegiranci: profesorica FDV za 100 kvadratov plačuje 283 evrov

Objavljeno 15. marec 2014 09.54 | Posodobljeno 15. marec 2014 09.54 | Piše: P. J.

Med tistimi, ki uživajo v najemu tržnih stanovanj, sta tudi Igor Pribac in Samo Uhan.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Profesorica s FDV Aleksandra Kanjuo Mrčela za 101 kvadratni meter veliko stanovanje, ki je v lasti MOL, plačuje zgolj 283 evrov. Čeprav na MOL pravijo, da je to tržna najemnina, se običajno najemnine za tako velika stanovanja gibljejo med 600 in 1000 evri.

Razkriti štirje, jih je pa še več

Kot razkriva portal Planet Siol.net, je Javni stanovanjski sklad MOL v letih 1997 in 1999 objavil dva razpisa za dodelitev kadrovskih stanovanj v najem. Poleg slovenskega državljanstva in nelastništva je bila pomembna tudi strokovna usposobljenost s področja znanosti, zdravstva, kulture, umetnosti, šolstva in športa.

Poleg predavateljice s FDV je najemnik, ki za 83 kvadratnih metrov plačuje zgolj 327 evrov, tudi njen kolega Samo Uhan. Profesor na FF Igor Pribac za 60  kvadratnih metrov veliko stanovanje plačuje 195 evrov. Pribac je sicer znan tudi kot vodja volilnega štaba nekdanjega predsednika Danila Türka ob zadnjih predsedniških volitvah, Tomaž Čakš, nekdanji direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana, zdaj zdravnik specialist na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, plačuje 210 evrov. Ti štirje pa niso edini, ki uživajo v privilegiranih stanovanjih.

Bajna plača, smešno nizka najemnina

Najemniki teh stanovanj plačujejo le za 25 odstotkov več najemnine kot najemniki neprofitnih stanovanj. Kot poročajo, MOL razpolaga s 172 tržnimi stanovanji, med katerimi so tudi nekatera protipravno zasedena. Neprofitnih stanovanj je bilo konec lanskega leta 3542.

Sicer pa spomnimo na najem stanovanja direktorja Javnega podjetja vodovod-kanalizacija Krištofa Mlakarja, ki je ob 6700 evrih plače za stanovanje plačeval 207 evrov. Za stanovanje zdaj po pritisku medijev plačuje 50 evrov več, odpoved razmerja ni mogoča, pravica do stanovanja pa je dedna.

Deli s prijatelji