KANDIDAT

Ljubljančani ne bodo ostali brez Zokija

Objavljeno 20. avgust 2011 15.35 | Posodobljeno 20. avgust 2011 13.12 | Piše: M. U., T. L.

Pravi, da ne gre za premierja, na volitvah pa bo zmagal tretji – ne Janša ne Pahor

Gregor Virant

LJUBLJANA – Vse glasnejše govorice, da naj bi levica za premiersko mesto angažirala ljubljanskega župana Zorana Jankovića, je ta spet zanikal. Za Dnevnikov Objektiv je dejal, da se ne bo priključil nobeni politični stranki in bo še naprej na županskem stolčku v Ljubljani. Levi politični strategi tako ne morejo računati na vidnejšo vlogo župana Jankovića v porajajoči se stranki Preporod, kamor naj bi menda povabili Marto Kos, Igorja Šoltesa, Manco Košir in Spomenko Hribar.

Janša in Pahor ne bosta zmagovalca


O volilnem neuspehu prvaka največje opozicijske stranke Janeza Janše in predsednika vlade Boruta Pahorja je ljubljanski župan prepričan.

»V 20 letih smo imeli šest predsednikov vlade. Če bi zdaj vprašali ljudi, kdo je bil najboljši, bi velika večina odgovorila, da je bil to Janez Drnovšek, ostali bi morda zbrali 15 odstotkov podpore. Državljanov ne smemo podcenjevati. Trdim, da se je kriza v Sloveniji začela že v Janševem mandatu, ko je uničil ceh direktorjev.«

Pahorjeve vlade ni več

Po Jankovićevem mnenju Pahorjeva vlada, ki je ni več, na krizo ni bila pripravljena, je pa naredila dve izjemni potezi: dogovor s Hrvaško o arbitraži in ureditev statusa izbrisanih. 

Kot je še dejal za Objektiv – pri čemer se je skliceval na Delovo anketo –, bi na prihodnjih volitvah lahko slavil kar predsednik države Danilo Türk ali pa predsednik Zbora za republiko Gregor Virant. »Imeli smo zelo dobre predsednike držav in samo enega dobrega predsednika vlade,« je še dodal.

Deli s prijatelji