RUŠENJE

Ljubljana se poslavlja od Kolizeja

Objavljeno 10. avgust 2011 09.46 | Posodobljeno 10. avgust 2011 09.46 | Piše: T. L.

Kmalu bodo od razvpite stavbe ostale le še ruševine

Novi Kolizej
LJUBLJANA – Kranjska investicijska družba bo danes med 8. in 9. uri zjutraj začela rušiti ljubljanski Kolizej. »Star objekt, ki je izgubil vso svojo funkcijo in vrednost, bo tako odstranjen. S tem bo pripravljen prostor za nov večfunkcionalni stavbni kompleks s koncertno-operno dvorano, ki bo Ljubljano povzdignila na višjo kulturno raven prepoznavnosti in privlačnosti med prestolnicami v Evropi,« so pred napovedanim rušenjem zapisali v družbi. Na mestu Kolizeja nameravajo zgraditi novi Kolizej po načrtih nizozemskega arhitekturnega studia Neutelings Ruedjik Architecten, ki je bil leta 2004 izbran na natečaju.

Kljub pobudam in iniciativam zagovornikom za ohranitev Kolizeja – češ da gre za enega najpomembnejših historičnih objektov v Ljubljani in enega najzgodnejših primerkov megastrukturne gradnje ter edini še ohranjeni primer take gradnje v Evropi – se Ljubljana danes poslavlja od propadajočega Kolizeja.

Zadnja ministrica za kulturo Majda Širca je kulturnovarstveno soglasje za raziskavo in odstranitev kulturnega spomenika Kolizej podpisala leta 2009. Ljubljanska upravna enota je Kranjski investicijski družbi gradbeno dovoljenje za rušitev sicer izdala že 22. aprila letos, a so nanj prejeli več pritožb. (STA)
Deli s prijatelji