TRADICIJA

Lilija cveti že četrt stoletja

Objavljeno 02. december 2015 15.51 | Posodobljeno 03. december 2015 10.28 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Nov objekt velik 6000 kvadratnih metrov, v njem pa vrtnarija in prodajalna.

Ritem vodovodarji z Jožetom Žabkarjem in ravnateljem osnovne šole Antonom Bizjakom. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

Ko sta Jože in Jožica Žabkar pred 25 leti iskala možnosti za zaposlitev, sta se odločila, da najameta manjši prostor v eni od hiš v Leskovcu pri Krškem in uredita cvetličarno Lilija. Domačini so sicer stikali glave in razmišljali o tem, ali se bo ta dejavnost v tako majhnem kraju sploh prijela, a Lilija je z leti le rasla in se bohotila.

Ker je lastnik stare stavbe kar za nekajkrat povečal najemnino, sta Žabkarjeva prodala avto, zbrala vse prihranke ter odkupila razpadajočo hišo ob njej ter postavila novo stavbo. A tudi nova cvetličarna je z rastjo prodaje postajala pretesna, zato sta nedaleč stran kupila travnik, da sta Jožica, vrtnarka po poklicu, in Jože, strojnik, pred 17 leti zagnala še vrtnarijo in jo počasi širila. »Dokumentacijo za novo stavbo smo urejali kar sedem let, aprila letos pa smo zakopali temelje,« je Jože Žabkar dejal ob odprtju novih prostorov, ki so ga obogatili Ritem vodovodarji, širši javnosti znani iz televizijske oddaje Slovenija ima talent, saj so iz istega kraja kot Lilija. Večinoma gre za učence 9. razreda OŠ Leskovec pri Krškem, skupina pa je nastala iz izbirnega predmeta pri učitelju Robiju Fuksu. Omenjeno oddajo so učenci dobro izkoristili, saj se njihovi nastopi zdaj kar vrstijo, in čeprav bodo čez nekaj mesecev končali osnovno šolo, se želijo družiti tudi v bodoče, za njimi pa prihaja tudi podmladek, učenci 4. razreda, ki jih vodi Maša Petan Omejec.

V cvetličarni Lilija je 11 zaposlenih, tudi Žan in Maruša, starejša otroka Žabkarjevih, najmlajša Zala pa je še osnovnošolka. »Tri petine naše dejavnosti predstavlja vrtnarija, smo eni večjih proizvajalcev balkonskega cvetja in enoletnic v Sloveniji, z njimi med drugim zalagamo Semenarno pa KZ Črnomelj in Novo mesto ter manjše cvetličarne. Vzgojimo več kot milijon sadik na leto, trenutno so aktualne predvsem božične zvezde, ciklame in trobentice, v rastlinjakih pa se je že začela sezona vzgoje balkonskega cvetja, ki bo na voljo spomladi,« je dejal Jože Žabkar.

 

Deli s prijatelji