KLAPA SOLINAR

Legendarna klapa: včasih so skupaj peli, zdaj se bodo tožarili

Objavljeno 15. marec 2017 21.45 | Posodobljeno 15. marec 2017 21.49 | Piše: Tomica Šuljić

Odvetnik Slavka Ivančića zahteva prepoved koncerta Klape Solinar v Avditoriju. Urad za intelektualno lastnino obojim omogočil registracijo znamke Klapa Solinar.

Slavko Ivančić je s Solinarji navdušil tudi polne Stožice. Poti so se nato razšle. Foto: Vesmin Kajtazović

PORTOROŽ – Kot bomba je včeraj odjeknila vest z Obale, da odvetnik pevca Slavka Ivančića zahteva prepoved prihajajočega koncerta Klape Solinar v Avditoriju Portorož. Spomnimo, Slavko Ivančič je več let nastopal s Solinarji, še posebno markantno pa je to sodelovanje v pesmi Solinar, ki so jo pred petimi leti posneli skupaj. Vodilni Ivančićev vokal s klapsko podlago je ena najuspešnejših domačih skladb na klapski način, skupaj so jo odpeli pred številnimi poslušalci – tudi pred polnimi ljubljanskimi Stožicami.

Ostal je le spomin. Slavko Ivančić kategorično trdi: »Edini sem, ki je delal glasbo, ker sem edini šolani glasbenik. To je od začetka moje. Njihovo obnašanje do mene je grdo.« Na drugi strani Robert Fakin, predsednik Kulturnega društva Klapa Solinar, pravi, da nima neke razlage, zakaj so stvari prišle tako daleč: »Odnosi med nami niso bili na nivoju kompatibilnosti. Baza klape so prijateljstvo, timsko delo, sproščeno vzdušje. Očitno interesi več niso enaki.« Pojasni tudi, da je klapsko petje pri nas »petje entuziastov in druženje, ni nekih honorarjev in velikih denarjev. Mogoče je kriv človeški ego, ne bi vam znal povedati,« de Fakin na vprašanje o tem, zakaj so se razšli s priljubljenim pevcem.

Po nesreči se je znova rodil

Ivančić je izpadel iz klape za tem, ko je poleti 2015 doživel prometno nesrečo na skuterju, v kateri je italijanski voznik osebnega avtomobila pred njim izsilil prednost, Ivančić pa je staknil hude poškodbe glave: »Ta zadeva z Italijanom, ki me je skoraj ubil, je bila dolga pet mesecev bolnišnice. Zatem je sledila rehabilitacija, precej sem poslušal zdravnike.« Solinarji so na samostojno pot brez njega odrinili lani. A Ivančić pojasnjuje, da je za skladbo Solinar (ki jo je pred 15 leti prva posnela Ivančičeva skupina Faraoni) naredil vokalno priredbo za Klapo Solinar: »Zvočno pesem nima zveze z originalom. Jaz konkretno ne dovolim, da oni pojejo to priredbo. Ne morem, to je več od mene.« Pravi tudi, da je zadeve predal svojemu odvetniku Antonu Preglju, ki bo za njega bil pravno bitko.

V tej pa bo sodišče moralo pretehtati še eno zadevo: kdo namreč sploh je lastnik blagovne znamke Klapa Solinar – Ivančić, ki je Uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino prijavil registrirano znamko Klapa Solinar 31. maja 2015, ali Kulturno društvo Klapa Solinar, ki je blagovno znamko prijavilo 13. maja 2015. Ivančić je prijavil tudi logotip Klape Solinar in malce širši seznam storitev, ki pa se vse nanašajo na glasbeno (po)ustvarjanje. Za Fakina ni dileme: »Mi smo bili zagotovo prvi.« O situaciji, da je isti urad registriral dve isti registrirani znamki, pa Fakin tako: »To pomeni, da jo lahko registrirate tudi vi in boste tretji. To je absurdno. Očitno je edina pot sodišče, kar bomo morali storiti.«

Koncerta za zdaj 
ne bodo odpovedali

Glede sodne poti so torej oboji na istem, Fakin pa o nastopu v Avditoriju pravi: »Mi gremo vsekakor naprej s prireditvijo.« Koncerta za zdaj ne bodo odpovedali niti v Avditoriju, ker – po navedbah Primorskih novic – niso dobili uradne prepovedi s sodišča. Niti svojega delovanja za naprej Solinarji ne mislijo omejevati. Ivančić pa – ko ga povprašamo o zdajšnjih občutkih glede dogodkov s klapo, ki mu je bila prej v radost, zdaj pa razlog za vse kaj drugega – odvrne: »Ne vem, kako naj povem – ni pa veselo.« Ne gre mimo dejstva, da je že poprej sfižene odnose dodatno zameštral Urad RS za intelektualno lastnino, ki je obema stranema omogočil registracijo iste blagovne znamke, in (do)dal še en razlog za slabo razpoloženje obojih. 

Deli s prijatelji