AFERA

Le kdo razume? Nenavadni posli državnega Darsa in župana Bračiča

Objavljeno 25. november 2015 15.54 | Posodobljeno 25. november 2015 15.54 | Piše: T. L.

Za 460 kvadratnih metrov stavbnega zemljišča je župan od Darsa dobil več kot 1000 kvadratnih metrov stavbnega zemljišča in še 38 tisočakov na račun.

Friderik Bračič (Foto: Franc Milošič)

LJUBLJANA – Že nekajkrat se je župan občine Videm pri Ptuju Friderik Bračič znašel v medijih. Na Kanalu A so zdaj razkrili afero, v katero naj bi bil vpleten tudi državni Dars. Župan Vidma pri Ptuju si je namreč že dolgo želel sosednjo parcelo za svoje gostišče, a mu je sosed ni želel prodati. Pa jo je kupil Dars, češ da jo potrebuje za gradnjo avtocestnega kraka Draženci–Gruškovje. Toda kmalu se je izkazalo, da Dars zemljišča ne potrebuje in ga je prodal ... Uganite, komu. 

Župan Bračič je z ženo solastnik gostišča ob avtocestnem odseku Draženci–Gruškovje. Bračič je bil doslej pri nakupu sosednjega zemljišča neuspešen zaradi bližine avtoceste in varovanega območja. Ali je hiša na zemljišču ob gostilni še spadala v 40-metrsko varovano območje ob avtocesti, je težko oceniti, so dejali v oddaji Svet na Kanalu A. Kakor koli že, zemljišče s stanovanjsko hišo ob avtocesti je kupil Dars za okoli 200.000 evrov, jo porušil, nato pa je skoraj celotno parcelo prodal podjetju, ki ima gostišče – to pa je Bračič z ženo. 

Težave s spominom

Viri pravijo, da sta Bračič in Bogdan Vreznar, vodja projektov pri Darsu, v zelo tesnih odnosih, kar pa je Vreznar v oddaji zanikal. Dejal je le, da so Bračiču nadomestili dele zemljišča, ki so mu jih odvzeli. A v oddaji so razkrili, da so po oceni Gursa odvzete parcele (460 kvadratnih metrov stavbnega zemljišča) vredne 628 evrov, po oceni Darsa pa približno 100-krat več, in sicer 62.000 evrov!

Končni izračun kaže, da je Bračič za 460 kvadratnih metrov zemljišča dobil več kot 1000 kvadratnih metrov stavbnega zemljišča. In denar. Dars je Bračičevemu podjetju plačal razliko do tistega, kar so kupili, je pred kamerami dejal Vreznar. Dars je na račun Bračičevega podjetja plačal 38.000 evrov, Bračič pa se tega za televizijo ni spomnil. Ni se spomnil niti, koliko denarja je prejel in koliko poslov je sklenil z Darsom. 

Tudi na Darsu se Vreznar ni spomnil, kolikokrat so še poslovali z Bračičem, niti kakšnega drugega primera, ko so na Darsu odkupili kakšno parcelo in jo nato prodali naprej. 

Da so zemljišče preplačali, se na Darsu ne strinjajo. Trdijo, da so le sodni cenilci pristojni za cenitve. Kdo je cenitev opravil v tem primeru, pa na Darsu za Kanal A niso odgovorili. Imajo pa pri Darsu težave s številkami: v enem od Darsovih poročil piše, da so odkupili 31 objektov, v uredbi pa, da jih je bilo 32.  

Deli s prijatelji