PRIPRAVE

LDS išče nove kandidate

Objavljeno 13. julij 2011 10.56 | Posodobljeno 13. julij 2011 11.31 | Piše: P. J.

Stranka se bo pripravljala na »vse mogoče sceneraije«

Kramljali so pred začetkom seje
LJUBLJANA – Izvršni odbor in svet LDS bosta na sedežu stranke v Ljubljani danes razpravljala o aktualnih političnih razmerah, začeli pa bodo tudi formalne postopke za evidentiranje kandidatk in kandidatov za parlamentarne volitve. Menijo namreč, da se je treba pripraviti na "vse mogoče scenarije", je za STA povedal predsednik sveta LDS Anton Anderlič.

Iščejo novega predsednika državnega zbora

Po besedah Anderliča je prav, da se po dobrem mesecu, odkar je svet LDS obravnaval predloge stranke za izboljšanje razmer v vladi oziroma v politiki, pogovorijo. Stvari so se namreč od takrat spremenile, zato je treba evidentirati, če so se pojavile kakšne nove ideje ali predlogi ter kako naprej, pravi predsednik sveta LDS.

Potem ko je predsednik državnega zbora Pavel Gantar za september napovedal odstop s funkcije, bo svet LDS gotovo razpravljal tudi o tem, koga bo koalicija predlagala kot kandidata za njegovega naslednika, je potrdil Anderlič. Koalicija namreč kljub pozivu Gantarja tega še ni storila, bo pa morala kandidata predlagati do septembra.

O tem se bosta po besedah Anderliča zagotovo pogovarjali tudi edini koalicijski partnerski stranki SD in LDS.

Kako naprej?

Anderlič pred svetom stranke ni napovedal radikalnih sprememb, ampak "nadgradnjo rešitev za dostojanstveno dokončanje mandata".

Svet LDS je namreč 8. junija sklenil, da bo SD predlagal sestavo nove levosredinske vlade. Tudi Zares je isti dan zahteval rekonstrukcijo vlade, ker pa se to ni zgodilo, je konec junija zapustil koalicijo.

Premier Borut Pahor je ostal na položaju, manjšinsko vlado želi voditi do predčasnih ali rednih volitev. S predsednico LDS Katarino Kresal sta se po odhodu Zares iz koalicije dogovorila za nadzorovan proces, ki bi pripeljal do predčasnih volitev.

Deli s prijatelji