PRED SREČANJEM V ZAGREBU SVARILO

Lahko Cerar in Plenković jutri osrečita Pahorja?

Objavljeno 18. december 2017 19.06 | Posodobljeno 18. december 2017 19.06 | Piše: STA, M. U.

Slovenski premier gre jutri v Zagreb, predsednik republike pa svari pred prevelikimi pričakovanji.

Vrhovnega poveljnika Slovenske vojske kličejo na zagovor.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je danes v Ljubljani posvaril pred prevelikimi pričakovanji od torkove poti premierja Mira Cerarja v Zagreb. Če bosta Cerar in njegov hrvaški kolega Andrej Plenković dosegla kaj več, kot ponovila svoji različni stališči, bo Pahor, kot je dejal, presrečen.

Če bo sestanek prinesel kaj več od tega, da se bosta predsednika sestala in ponovila svoji različni stališči, bo to velik uspeh. Jaz se ga ne nadejam, a če bo tak rezultat, bom presrečen.

Vendarle pa je torkovo srečanje med premierjema po njegovem mnenju zelo pomembno, saj pomeni, da državi nadaljujeta dialog. »Od prvega dne poznate moje mnenje, da je to (uresničiti arbitražno odločitev, op. p.) treba storiti dvostransko, za izognitev slehernemu incidentu, kar pomeni z dialogom. V tem smislu tudi jutrišnji sestanek pozdravljam,« je dejal predsednik.

Večji napredek v pogovorih s Hrvaško glede vprašanja uresničitve arbitražne odločbe, ki je določila mejo med Slovenijo in Hrvaško, si Pahor obeta v prihodnosti. Šestmesečni rok za pripravo vsega potrebnega za uresničitev te odločbe, ki se bo iztekel 29. decembra, je samo instrukcijski.

»29. decembra ne gre tolmačiti kot prekluzivni rok, da bo opolnoči vse drugače, kot je bilo do tedaj. Tu je treba imeti nekaj fleksibilnosti, seveda pa bo ta toliko bolj razumljiva (tako v domači kot tudi v mednarodni javnosti), če bo jasno, da na koncu koncev obe strani spoštujeta odločitev arbitražnega sodišča in da mogoče potrebujeta le nekaj več časa za njeno uveljavitev, kot je bilo to predvideno z arbitražnim sporazumom,« je dejal Pahor, ki je 4. novembra 2009 kot slovenski premier v Stockholmu podpisal arbitražni sporazum s tedanjo predsednico hrvaške vlade Jadranko Kosor.

                                                        Foto: Tomi Lombar, Delo

Zatrdil je, da bo Slovenija sicer uveljavila odločitev arbitražnega sodišča s političnimi, diplomatskimi ali pravnimi sredstvi. Prepričan je, da bo k temu sčasoma pristopila tudi Hrvaška. Izrazil pa je zaskrbljenost, da »če bi Hrvaška po tem sestanku in potem daleč v prihodnje leto vztrajala pri svojem stališču, da ne spremeni odločitve hrvaškega sabora; to bi pa verjetno že proizvedlo nekatere okoliščine, ki ne bi bile prijetne za nobenega od vpletenih«.

Prva uradna pot bo v Bruselj

Ob tem je Pahor napovedal, da bo svojo prvo uradno pot v novem mandatu predsednika republike opravil v Bruselj 8. in 9. januarja, kjer se bo sestal z vodilnimi predstavniki EU in obiskal tudi sedež Nata. »To bo pomemben sestanek tudi za vprašanje arbitraže.«

Deli s prijatelji