PREPOVED

Lafarge Cement ne sme več obratovati

Objavljeno 04. marec 2015 18.57 | Posodobljeno 04. marec 2015 18.57 | Piše: STA, Mo. S.

»Odločitev inšpektorata je zelo žalostna novica za naše zaposlene in tudi za Zasavje, ki že ima eno najvišjih stopenj brezposelnosti v državi,« pravijo v Lafargeu.

Lafarge cement

TRBOVLJE – Inšpektorat RS za okolje in prostor je družbi Lafarge Cement z odločbo prepovedal nadaljnjo proizvodnjo cementnega klinkerja, ker družba za to nima okoljevarstvenega dovoljenja. V cementarni bodo vložili pritožbo na ministrstvo za okolje in prostor, a bodo spoštovali odločitev inšpektorjev in bodo peč ugasnili v četrtek.

Kot so sporočili iz Lafarge Cementa, kjer so sicer inšpektoratu predlagali postopek zaustavitve peči, bodo spoštovali to odločitev. A so napovedali uporabo vseh pravnih sredstev, da se tovarni omogoči nadaljnje obratovanje. »Ta odločitev inšpektorata pomeni zaustavitev naše osnovne dejavnosti v Sloveniji. Privedla bo do nadaljnje prilagoditve obsega poslovanja v Sloveniji. Odločitev inšpektorata je zelo žalostna novica za naše zaposlene in tudi za Zasavje, ki že ima eno najvišjih stopenj brezposelnosti v državi,« pravijo v Lafargeu.

Lafarge: Tovarna je izpolnjevala zahtevane standarde

Odločitev sledi sodbi upravnega sodišča iz avgusta lani, ki je razveljavilo odločbo Agencije RS za okolje (Arso), izdano januarja 2014, pa tudi vse strokovne odločitve agencije ter tedanjega ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki so potrdile skladnost Lafarge Cementa z nacionalno in evropsko zakonodajo. V postopku pridobitve okoljevarstvenega dovoljenja je Lafarge Cement deloval v skladu s potrebnimi okoljskimi standardi ter izpolnjeval vse zakonske zahteve v zvezi z emisijami, katerih cilj je zmanjšanje emisij in vplivov na okolje, ocenjujejo v družbi.

Med obratovanjem je tovarna dosledno izpolnjevala zahtevane standarde in številne študije so pokazale, da ne vpliva bistveno na lokalno kakovost zraka. Ta rezultat je bil dosežen z modernizacijo tovarne v višini prek 33 milijonov evrov v času Lafargeevega 13-letnega lastništva tovarne, so še sporočili iz Lafarge Cementa, ki zaposluje okrog 80 delavcev.

Problematična raba petrolkoksa

Eko krog pa je prav danes od okoljskega ministrstva in inšpekcijskih služb zahteval prepoved delovanja Lafarge Cementa do izdaje okoljevarstvenega dovoljenja. Cementarna je namreč februarja spet zagnala proizvodnjo in kot gorivo uporablja petrolkoks. Kot je povedal predsednik Eko kroga Uroš Macerl, so prav zaradi rabe petrolkoksa januarja ovadili inšpekcijo.

Macerl je na današnji novinarski konferenci spomnil, da Lafarge Cement trenutno nima niti okoljevarstvenega dovoljenja niti pravne podlage za rabo petrolkoksa ter da po podatkih okoljskega ministrstva cementarna obratuje na podlagi dovoljenja za izpuščanje toplogrednih plinov iz leta 2009, spremenjenega z odločbo o odobritvi načrta monitoringa leta 2013, kjer je kot gorivo, ki se lahko uporablja v rotacijski peči, določen tudi petrolkoks.

Poudaril je še, da je osnovni pogoj za zagon in obratovanje nove naprave najprej pridobljeno okoljevarstveno dovoljenje, izdano na podlagi konkretno izvedene presoje vplivov na okolje.

Deli s prijatelji