STRES ZA ŽIVALI

Kužki so proti pokanju

Objavljeno 18. december 2015 09.23 | Posodobljeno 29. december 2015 09.25 | Piše: Oste Bakal

Policisti opozarjajo na previdnost pri ravnanju s pirotehniko.

Kosmatinci sporočajo ... Foto: Društvo za zaščito živali Pomurja

MURSKA SOBOTA – Božično-novoletni prazniki so pred vrati, z njimi pa pogosto neprevidna, nepremišljena in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov. Policija je zato v sodelovanju z inštitutom za varovanje zdravja ter ministrstvom za šolstvo pripravila različne preventivne aktivnosti za preprečevanje negativnih posledic pri uporabi pirotehničnih izdelkov. Leta 2008 je začel veljati zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, najpomembnejša novost pa se je nanašala na prepoved prodaje, posesti in uporabe ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (petarde najrazličnejših oblik in moči).

Policisti opozarjajo, da je uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, dovoljena le od 26. decembra do 1. januarja (prodaja od 19. 12. naprej), a niti takrat jih ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v javnih prevoznih sredstvih in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja. Policija ugotavlja, da je največ poškodb ravno pri prepovedani uporabi pirotehničnih izdelkov. Za posameznike, ki kršijo določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov, je predvidene od 400 do 1200 evrov globe, poudarja inšpektor na PU Murska Sobota Boris Rakuša.

Število telesnih poškodb se je med lanskimi božično-novoletnimi prazniki v primerjavi z letom prej prepolovilo, z 18 primerov se je zmanjšalo na osem. V Društvu za zaščito živali Pomurja vse uporabnike pirotehničnih sredstev prosijo, naj pomislijo nase in na ljudi okoli sebe pa tudi na živali, ki v tem obdobju zaradi pokov doživljajo hudo stisko, veliko jih v strahu pobegne in se jih izgubi, saj ne najdejo več poti domov. Med hišnimi živalmi je zaznati več poškodb, poleg tega pa je glasno pokanje za njih velik stres, s katerim so povezane številne bolezni, denimo behavioristični problemi, kot so povečano slinjenje, psihogeno bruhanje, psihogena driska ali psihogeno zaprtje, povečano uriniranje in pitje.

 

Deli s prijatelji