(NE)VARNA

Krška nuklearka predčasno na teste

Objavljeno 20. junij 2011 12.46 | Posodobljeno 20. junij 2011 12.46 | Piše: K. K.

Testirajo jo na naravne nesreče in nesreče, ki jih povzroča človeški dejavnik.

Lani septembra so imeli remont.
KRŠKO – V Nuklearni elektrarni Krško (NEK) so stresne teste, ki od 1. junija potekajo v 143 jedrskih elektrarnah v EU, začeli izvajati že pred uradnim datumom začetka. Ker trenutno niso znani kriteriji sprejemljivosti, je težko napovedati rezultate, ocenjevanje stroškov stresnih testov pa je preuranjeno, so danes v NEK pojasnili za STA.

Celotna Evropa jih dela

Kot so sporočili iz NEK, so glede na to, da je bila metodologija stresnih testov znana že pred meseci, te v Krškem začeli izvajati pred navedenim datumom. Ko bodo pripravili poročilo – kar velja za vse evropske nuklearke – pa bodo nacionalni uradi za jedrsko varnost pripravili nacionalna poročila in jih predali evropskim organom.

Ti bodo do konca leta prejeli skupno 14 nacionalnih poročil, pregled teh pa bodo opravili v začetku prihodnjega leta. Poročila bodo pregledovale komisije evropskih predstavnikov, celoten proces pa naj bi bil po napovedih končan v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Povod: Japonska

Obremenilni oziroma stresni testi so osredotočeni predvsem na primere, podobne naravni in jedrski nesreči na Japonskem, s tem pa bodo v državah članicah EU ponovno ocenili projektne parametre in varnostne rezerve, ki so bile zagotovljene s projektiranjem in gradnjo, navajajo v NEK.

V obremenilne teste bo morala biti vključena ocena tehnologije, človeškega dejavnika in organizacijskih vidikov. Skupni imenovalec teh presoj bodo predvsem naravne katastrofe. Pri tem ne bo govor o tveganjih za naravno nesrečo, ampak bo zastavljena teza, da se je določen dogodek zgodil, vnaprej pa bo treba vedeti, kako se bo posamezna jedrska elektrarna nanj odzvala, so še sporočili iz Krškega.

Kot je znano, ima skupaj s Slovenijo nuklearke 14 držav EU, stresni testi zanje pa zajemajo naravne nesreče, kot so poplave in potresi ter nesreče, ki jih povzroča človeški dejavnik, denimo strmoglavljanje letal.

Test z vprašalnikom

Najbolj sporno vprašanje v pogajanjih o izvedbi stresnih testov je bilo preverjanje varnosti nukleark pred terorističnimi napadi. Ker to ni v delovni pristojnosti nacionalnih regulatorjev za zagotavljanje jedrske varnosti, ti v okviru testov določenih nalog ne morejo prevzeti.

Tako je bilo dogovorjeno, da bodo nacionalni regulatorji za jedrsko varnost proučili tudi posledice takih dogodkov, ne bodo pa se ukvarjali z vzroki zanje in z njihovim preprečevanjem, temveč ima Evropska komisija nalogo, da vzpostavi tozadevno delovno skupino.

Stresni testi potekajo v treh stopnjah. Upravljavci elektrarn morajo najprej izpolniti vprašalnik, nato bo nacionalni regulativni organ pripravil nacionalno poročilo, zatem pa bodo potekali medsebojni pregledi teh poročil v večnarodnih ekipah.

 

Deli s prijatelji