REZULTATI ANALIZE

Krma ni kriva za pogin lipicancev

Objavljeno 02. avgust 2011 20.05 | Posodobljeno 02. avgust 2011 20.05 | Piše: N. M./STA

Toksičnih snovi konji niso zaužili s krmo

Direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf

Kemijske in toksikološke analize poginulih konj v Kobilarni Lipica so pokazale, da toksičnih snovi konji niso zaužili s senom, krmo ali krmnimi dodatki. Kot pravi direktor kobilarne Tomi Rumpf, uradnih rezultatih botaničnih preiskav travnikov še nimajo, neuradno pa ni bilo ugotovljene prisotnosti snovi, ki bi lahko povzročile pogin.

Ostajata še dve možnosti

O dveh preostalih možnostih, torej da je vzrok bodisi endogen bodisi so bili konji zastrupljeni, Rumpf na današnji novinarski konferenci v Sežani ni želel špekulirati in odgovor prepušča stroki. Je pa napovedal, da želi priti zadevi do dna.

Ni kriva oskrba konj

Najpomembnejša ugotovitev Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor, ki je pripravil poročilo, je tako potrdilo dozdajšnje trditve vodstva kobilarne, »da vzroki za obolenja in pogin konj niso v sistemu oskrbe lipiških konj niti v sistemu oskrbovanja s krmo niti v zootehnični ali zdravstveni oskrbi konj, ki jih v Kobilarni Lipica izvajamo na najvišji strokovni ravni«. Analize mariborskega zavoda so zajele tako marca kot julija poginule konje. Marca so v Lipici poginili štirje lipicanci, prejšnji mesec pa še dva.

Krma iz lokalnega okolja

Glede na rezultate poročila v Lipici tako nadaljujejo ustaljeno oskrbo živali. Pri tem je Rumpf poudaril, da dobro tretjino krme pridelajo sami, preostanek odkupijo od preizkušenih dobaviteljev, ki vsi po vrsti prihajajo iz lokalnega okolja. Prav tako konjem zagotavljajo visoko raven zdravstvenega varstva, pravi direktor. Glede očitkov, da v kobilarni nimajo lastne veterinarske službe, pa je pojasnil, da za kaj takega ni zakonske osnove. Vsem konjem poleg tega zagotavljamo redno gibanje, noben lipiški konj pa ni zaprt v hlevu brez možnosti gibanja.

Končno mnenje

V sredo bo na Veterinarski upravi RS (Vurs) sestanek s predstavniki veterinarske fakultete, Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor, policije in verjetno tudi biotehniške fakultete, če bodo glede na čas dopustov lahko zagotovili sogovornika, so pojasnili na Vursu. Kot navajajo, je sestanek namenjen izmenjavi mnenj, skušali pa bodo določiti tudi časovnico za izdelavo končnega mnenja v zvezi s pogini in obolenji v Lipici na podlagi izvedenih analiz.

Denar z ministrstva

Direktor kobilarne Tomi Rumpf je sicer danes predstavil tudi načrte za prihodnost, ki zajemajo obnovo in ureditev več objektov, pri čemer bodo med drugim kandidirali za sredstva ministrstva za gospodarstvo.

Deli s prijatelji