POPLAVE

Krka in Ljubljanica bosta še naraščali

Objavljeno 10. marec 2013 11.04 | Posodobljeno 10. marec 2013 16.31 | Piše: P. J.

Krka bo največji pretok dosegla v ponedeljek dopoldne, Ljubljanica pa bo visok pretok ohranjala tudi v prihodnjih dneh.

Krka.

LJUBLJANA – Zaradi taljenja snegu in predvidenih padavin bo danes in tudi v ponedeljek dopoldne naraščala reka Krka. V ponedeljek naj bi dosegla največji pretok okoli 350 m3/s in pri tem poplavljala na širšem območju redkih poplav. Trenutno je njen pretok na vodomerni postaji Podbočje 270 m3/s.

Poplavlja tudi Ljubljanica

Na Ljubljanskem barju pa na območju pogostih poplav poplavlja Ljubljanica. Njen pretok na vodomerni postaji Moste trenutno znaša 200 m3/s, čez dan pa bo postopoma še naraščala – pretok lahko doseže okoli 220 m3/s. Pretok okoli 200 m3/s naj bi po napovedih agencije za okolje (Arso) ohranjala tudi v prihodnjih dneh.

Razlivanje ob strugi

Reka Vipava je na vodomerni postaji Dolenje ob 7. uri presegla opozorilno vrednost pretoka 104 m3/s in bo predvidoma začela upadati. Po napovedih se bo naraščanje Vipave v spodnjem toku danes dopoldne umirilo, pride pa lahko do manjših razlivanj ob strugi.

Do opozorilnih pretokov pa lahko danes in v ponedeljek narasteta tudi Reka in Kolpa. V prihodnjih dneh se bodo ohranjale tudi ojezerjene površine kraških polj notranjskega in dolenjskega krasa. 

Kislo vreme vse do srede

Danes bo oblačno, občasno bo deževalo, padavine pa naj bi čez dan oslabele. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 1000 in 1200 m, najvišje dnevne temperature pa bodo od 5 do 12 stopinj. Pretežno oblačno bo tudi jutri, več jasnosti pa bo na severu države. Na zahodnem in južnem delu bodo možne kratkotrajne plohe. Podobne napovedi so tudi za torek in sredo, ko bo prihajalo do občasnih padavin in ploh.

Deli s prijatelji