NARAŠČANJE REK

Krka čez bregove, ob Kolpi se bojijo poplav stoletja

Objavljeno 22. januar 2013 15.11 | Posodobljeno 22. januar 2013 12.56 | Piše: Mo. S.

Naraščanje se bo do večera večinoma umirilo, pretoki pa se bodo začeli postopoma zmanjševati.

Krka bo zvečer prestopila bregove.

LJUBLJANA, KARLOVEC – Po večdnevnem sneženju nas je ob koncu tedna zajela odjuga, s katero je prišlo deževje in taljenje snežne odeje. Reke po vsej državi so v preteklih dneh naraščale, za zdaj pa med drugim naraščajo Drava, Sava v spodnjem toku, Vipava, Reka in Krka.

Krka bo poplavila

Slednja je bila v Podbočju ob 7. uri visoka 239 centimetrov, njen pretok pa je znašal 190 kubičnih metrov na sekundo. Zvečer naj bi že presegla opozorilno vrednost (222 m3/s), zato ob strugi lahko pride do razlivanj na območjih pogostejših poplav. Do manjših razlivanj na tem območju lahko prihaja vse do četrtka.

Naraščanje rek do večera

Agencija RS za okolje (Arso) opozorila zaradi naraščanja rek sicer (še) ni izdala, so pa zapisali, da imajo manjše reke v jugozahodni, osrednji, jugovzhodni in vzhodni Sloveniji velike pretoke in počasi naraščajo. Naraščanje se bo do večera večinoma umirilo, pretoki pa se bodo začeli postopoma zmanjševati, kar velja tudi za prihodnje dni.

V ponedeljek je voda v nekaterih rekah na karlovškem območju naraščala tudi za 40 centimetrov na uro.

Hrvate ogroža visoka Kolpa

Bolj pestro je pri naših južnih sosedih, kjer so na območju Karlovca razglasili izredne ukrepe za zaščito pred poplavami. Višina Kolpe je preteklo noč namreč presegla 780 centimetrov, poleg nje pa poplavljajo tudi Korana, Mrežnica in Dobra. Nekatere lokalne ceste so pod vodo, poplave pa grozijo tudi Gospiću ter Sisku.

Deli s prijatelji