SUMLJIVO?

Kraja bitcoinov: solastnik je oče obsojenega hekerja

Objavljeno 08. december 2017 14.29 | Posodobljeno 08. december 2017 14.30 | Piše: Tomica Šuljić

Napad na podjetje NiceHash preiskujejo kriminalisti. Eden od lastnikov podjetja je oče obsojenega hekerja.

Večinski lastnik podjetja je Martin Škorjanec (v drugi vrsti z brki), ki je spremljal sojenje sinu Matjažu pred leti.

LJUBLJANA – Digitalna doba je že večkrat dokazala, da lahko obnori ljudi, še posebno če jo povežemo z denarjem. V zadnjih mesecih se skoraj ne morete izogniti trojici izrazov kriptovaluta (torej virtualna, računalniška valuta), bitcoin (najbolj znana kriptovaluta) in rast vrednosti (cena bitcoina je v tem letu zrasla za 13-krat). Da smo Slovenci eden tistih narodov, ki kar drvijo na vlaku kriptovalut, tudi ni skrivnost; med letos najbogatejšimi sta na vrhu prav dva mladeniča iz našega podjetja Bitstamp.

Policija obravnava kaznivo dejanje napada na informacijski sistem. Gre za obravnavo suma tatvine.

Toda tudi v virtualnem svetu prežijo tatovi: ti so bitstampovce v preteklosti že izsiljevali in jim tudi ukradli okoli 19.000 bitcoinov (v času kraje je šlo za protivrednost okrog 4,5 milijona evrov). Včeraj pa je po svetu vršalo ime drugega slovenskega podjetja, NiceHash iz Ljubljane, ki se ukvarja s kriptovalutami (točneje z ustvarjanjem teh, ki ga imenujejo rudarjenje) in je bilo domnevna okradena žrtev računalniških vdiralcev. Tatovom je vsaj za zdaj uspel velik met, saj je iz digitalne denarnice NiceHasha izginilo okoli 4700 bitcoinov oziroma več kot 60 milijonov evrov – po današnjem tečaju bitcoina.

Vdrli so profesionalci

Sprva so v sredo postale nedostopne storitve strani NiceHasha, na katerih uporabniki s svojimi računalniki rudarijo bitcoine in ustvarjajo denar zase. Nato so v NiceHashu v sredo zvečer objavili uradno pojasnilo: »Vsebina naše denarnice je bila ukradena.« Vodja marketinga v podjetju NiceHash je Andrej P. Škraba, ki je za eno svetovnih novinarskih agencij dan po kraji pojasnil: »Šlo je za sofisticiran napad profesionalcev.«

Policija je prijavo dobila v sredo, pojasnjuje Vesna Drole z Generalne policijske uprave: »Policija obravnava kaznivo dejanje napada na informacijski sistem. Gre za obravnavo suma tatvine, pri kateri se obravnava sum povzročitve večje materialne škode oziroma pridobitve protipravne premoženjske koristi,« navaja Droletova in pojasnjuje, da na primeru delajo usposobljeni kriminalisti oddelkov za računalniško preiskovanje: »Zaradi obsega in zahtevnosti preiskave te nove oblike kriminalitete več podatkov ta trenutek ne moremo dati, saj poteka intenzivno preverjanje.«

S preverjanjem pa se trenutno ukvarja tudi ogromno svetovnih uporabnikov NiceHasha, ki so v sredo doživeli šok, saj so bili ukradeni tudi njihovi bitcoini oziroma delci bitcoinov. Sledile so reakcije na rovaš NiceHasha, takoj pa so se pojavili zapisani sumi, da naj bi jim podjetni Slovenci kar sami pobrali prirudarjen denar. Razlog za tovrstne črne misli se skriva v lastniški strukturi NiceHasha.

4736,48 bitcoina je izginilo slovenskemu podjetju

Po neuradnih navedbah naj bi vsebina digitalne denarnice pripadala kar pol milijona uporabnikom.

Lastnika sta dva d. o. o-ja: prvi, Bitorious iz Dornberka, ima 45-odstotni delež, lastnik je Marko Kobal, sicer direktor NiceHasha. Precej več prahu pa dviga H-Bit, večinski (55-odstotni) lastnik NiceHasha. H-Bit iz Orehove vasi (blizu Maribora) se glede na spletno stran ukvarja z učili in učnimi pripomočki, njegov lastnik in direktor pa je Martin Škorjanc, oče računalniškega hekerja Matjaža Škorjanca, ki ga je pred leti preganjal ameriški FBI zaradi računalniške kriminalitete in je bil obsojen na večletno zaporno kazen.

Za zdaj je jasno le eno: NiceHash je izgubil zaupanje ljudi, ki so danes že odhajali rudarit na druge, njemu podobne strani. Slovenski podjetniki pa se lahko sprašujejo, kako se bodo odzvali na zahteve uporabnikov, da hočejo svoj denar. Po neuradnih navedbah naj bi vsebina digitalne denarnice pripadala kar pol milijona uporabnikom in vseh težav še sploh ni mogoče predvideti.
Vsi pa se bomo morali navaditi še na eno okoliščino: znesek, ki je znan v bitcoinih, v evrih nenehno spreminja vrednost. Bitcoin je samo v zadnjem dnevu nihal med 12.435 in 15.000 dolarji (od 10.436 do 12.589 evrov). A tudi če točne škode ne moremo zapisati na decimalko natančno, je 4736,42 bitcoina plen, večji od tistega, ki so ga roparji sefov SKB svojdan odnesli iz centra Ljubljane po urah fizičnega dela. Tokrat je nekdo postal milijonar po par minutah dela. 

Se bodo pogajali s hekerji?

Strokovnjak za kriptovalute Peter Trček, sicer glavni izvršni direktor podjetja Bitnik, med možnimi razrešitvami hekerskega vdora v podjetje NiceHash vidi tudi to, da bi slednje in napadalec morda poskusila doseči dogovor, po katerem bi NiceHash lahko odkupil ukradene bitcoine z določenim popustom. Napadalci jih bodo namreč zaradi njihove izsledljivosti zelo težko unovčili. STA

 

Deli s prijatelji