POZIV

KPK zaskrbljena zaradi združevanja ministrstev

Objavljeno 27. januar 2012 19.53 | Posodobljeno 27. januar 2012 19.53 | Piše: P. J.

Novonastalo koalicijo pozivajo, naj še enkrat razmislijo o združitvi tožilstva in notranjih zadev.

Predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič

LJUBLJANA – Na namero desnosredinske koalicije, da državno tožilstvo prenesejo s pravosodja na ministrstvo za notranje zadeve, se je odzvala Komisija za preprečevanje korupcije. V izjavi so zapisali, da odločitev spremljajo z zaskrbljenostjo.

»Tovrstne odločitve in zakonske spremembe pomembno vplivajo ter prispevajo k bolj ali manj učinkovitemu delovanju institucij pravne države in neposredno vplivajo na (ne)zaupanje javnosti v integriteto teh organov.«

Nezaupanje javnosti

Prepričani so, da ljudje ne zaupajo v institucijo pravne države. Združevanje omenjenih resorjev bi lahko po njihovem mnenju dodatno okrepilo dvome o samostojnosti in integriteti obeh institucij in še bolj odprla upravičena ali neupravičena ugibanja o političnih vplivih na posamezne postopke.

Poziv novonastali koaliciji

Komisija se sicer strinja, da so potrebne spremembe na področju delovanja organov pregona potrebne, vendar novonastalo koalicijo poziva, da sprejeto odločitev pretehtajo in jo omejijo »na način, da njena implementacija v praksi ne bo povzročila še večje erozije zaupanja ljudi v pravno državo«.
 

Deli s prijatelji