ODKRITO

»KPK se ukvarja z natančno vnaprej določenimi tarčami«

Objavljeno 20. februar 2013 21.40 | Posodobljeno 20. februar 2013 22.56 | Piše: P. J.
Ključne besede: Janez Janša

»Bivši predsednik Türk je dejal, da ima ta komisija eno samo resno nalogo – da je treba narediti konec z mano in s politiko SDS.«

Janez Janša.

LJUBLJANA – »Lahko bi Klemenčiču pojasnjeval sto let in to ne bi zadostilo njemu in Praprotniku, ki sta bila postavljena s strani nekdanjega predsednika Danila Türka,« je v začetku pogovora na tretjem programu TV Slovenija dejal predsednik vlade Janez Janša.

Klemenčiča in Praprotnika je nastavil Türk

»Bilo bi veliko presenečenje, če bi se mnenje KPK razlikovalo od tistega, kar je bilo pred meseci zapisano v Dnevniku, ki je v lasti gospoda Petana,« je o zadnjem mnenju KPK dejal Janša. Pravi, da ima tudi on kot državljan pravico do dedovanja in da je vse svoje premoženje pojasnil. Meni, da se KPK ukvarja z natančno vnaprej določenimi tarčami.

V zadnjem letu se vlada ni imela časa ukvarjati z zakonom o korupciji, je dejal. »Bivši predsednik Türk je dejal, da ima ta komisija eno samo resno nalogo – da je treba narediti konec z mano in s politiko SDS. Šlo je za znane scenarije. Kredibilnost te komisije je taka, kot če bi na Pop TV sestavili komisijo svojih urednikov, ki bi ocenjevali delo na RTVS.«  Pojasnil je, da so mu med časom, ko ga je preiskovala komisija, umrli starši in da je zato prišlo do dedovanja, ki ga komisija pri svojih ugotovitvah ni upoštevala. 

»Minister, ki najavlja odstop, ne more zagotavljati neke kontinuitete«

»V Sloveniji imamo sistem, kjer se, ko pride nova vlada, lahko določen del kadra zamenja. Pomembno je, da na ta mesta pridejo ljudje, ki verjamejo v program, ki ga vlada izvaja,« je povedal o nekaterih kadrovskih zamenjavah. 

Ravnanje Karla Erjavca, ki je ustavil imenovanje vseh veleposlanikov, je označil za neodgovorno. Pravi, da je jasno, kdo je lahko imenovan na ta mesta. »Ni šlo za nobene pritiske. Edina nenormalna intervencija je bila s strani Erjavca, ki je nekega gospoda želel premestiti na drugo veleposlaništvo, ker naj bi to pomagalo njemu na kongresu Desusa.« Reševanje težav s Hrvaško naj bi bilo po njegovem povezano z željo, da bi bil znova izvoljen za predsednika Desusa. »Minister, ki najavlja odstop, ne more zagotavljati neke kontinuitete.«

»Vsi postopki, ki so bili ustavljeni, se bodo nadaljevali po odstopu ministrov v zakonskih okvirih,« je dejal. Na vprašanje, ali bo prevzel zunanje ministrstvo po odstopu Karla Erjavca, je dejal, da tega, kdaj bo Erjavec odstopil, ne ve, ker so pri njem datumi zelo nejasni.

Levica vedno kreira skupnega sovražnika

»Levica že tradicionalno dokazuje, da nima političnega programu. Da ji uspeva, vedno kreira nekega skupnega sovražnika. Levica ne združuje ljudi okoli tega, kar bi bilo pozitivnega za to državo, ampak okoli negativnega. Niti zdaj, ko se je začel čas virantovanja, se jim ni uspelo zediniti.« 

»To, kar se zdaj dogaja, je smešno. Vlada itak izgublja večino, treba je iskati neko strateško rešitev, ne pa izvajati pobalinskosti, kot je interpelacija proti ministru Turku. Če trdiš, da vlada nima večine, potem to, da jo imajo oni, in to pomeni, da bi morali vložiti konstruktivno nezaupnico.«  

Pozivi po predčasnih volitvah prihajajo predvsem od tistih, ki jih ni v parlamentu. Omenil je Branimirja Štruklja in Igorja Lukšiča, ostali poslanci razen SDS pa pravi, da nad to idejo niso navdušeni. »Po enem letu mandata gredo poslanci zelo težko še enkrat na volitve.«

»Napaka, ki smo jo naredili, ko smo oblikovali to koalicijo, je bila, da nismo prebrali znaka odhoda Viranta v drugo vlado. Dogovor je bil, da gredo vsi predsedniki strank v vlado, vendar je on postavil pogoj, da želi biti predsednik parlamenta, v nasprotnem bo šel s PS. V tistem trenutku, bi mu moral reči 'izvoli',« je dejal Janša. 

»Politična nestabilnost je za tuje investicije kot strašilo v koruzi za ptiče,« je dejal ter da urejanje odnosov s Hrvaško ne bo privabilo tujih investitorjev. 

»Vsak dan dobim nekaj groženj«

Termin levi fašizem ni nič novega, pravi Janša. »To, kar se je pri nas dogajalo v zadnjih mesecih, je žal direktna preslikava dogodkov iz leta 30. Pozivi na gverilo in grožnje z likvidacijo, jaz vsak dan dobim nekaj teh groženj, so natančni pojavi, ki so značilni za levi fašizem. Značilno je tudi obešanje lutk. To je oznaka za pojave, ki smo jim priča v Sloveniji. To, da ta objava tako odmeva v Sloveniji, je odraz tega, da ta termin ni smel biti prej uporabljen.«

Navedel je dva mogoča razpleta politične krize. Prvi predlog je ta, da se strankarska scena pogovori in uskladi o projektih ter nato dogovori za nov datum za predčasne volitve. Druga rešitev pa je, da prek konstruktivne nezaupnice pridemo do nove vlade tako, da jo oblikujejo tisti, ki govorijo, da ta vlada nima podpore. Če bi izbrali drugi scenarij, bi bile stvari po Janševih besedah lahko rešene v dveh tednih.

Pravi, da se od Boruta Pahorja razlikuje po tem, da politika ni njegova edina in največja ljubezen. Priznal je tudi, da misel na to, da bi bil doma ni tako strašljiva, in da ne namerava v politiki ostati za vsako ceno, a dodaja, da njegov umik ne bi bil rešitev za Slovenijo. 

 

Deli s prijatelji