JAVNA VPRAŠANJA

Korupcija pri protikorupcijski komisiji?

Objavljeno 25. februar 2013 19.56 | Posodobljeno 25. februar 2013 19.53 | Piše: T. L.

Klemenčiču je poslanska skupina SDS poslala vprašanja glede domnevne sporne zaposlitve uslužbenke UE Žalec v času, ko je KPK vodil Drago Kos.

Drago Kos po novem dela za avstrijsko banko

LJUBLJANA – Skupina poslank in poslancev stranke SDS je na predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Gorana Klemenčiča naslovila javna vprašanja glede domnevno sporne zaposlitve neimenovane javne uslužbenke še iz časa, ko je KPK vodil Drago Kos.

Novo delovno mesto, višja plača

Uslužbenka naj bi bila na UE Žalec domnevno nezakonito izdala orožni list v dogovoru, ki naj bi ga sklenila načelnik UE in tedanji šef KPK Kos. To uslužbenko naj bi bili oktobra 2009 prezaposlili na KPK in ji poleg tega še zvišali plačo (določen naj bi ji bil višji plačni razred in vsaj 10 odstotkov višja plača, kot jo je imela v času zaposlitve na UE).

Pobudnike javnega vprašanja tako zanima, ali držijo informacije, da je bila javna uslužbenka kljub sumom o kršitvi delovne obveznosti in sumom kaznivega dejanja pri KPK takoj razporejena na delovno mesto vodje sektorja za integriteto.

Pličanič podpisal?

Klemenčiča vprašujejo, ali je bil seznanjen »z ravnanjem svojega predhodnika Draga Kosa v primeru te javne uslužbenke«. Nadalje jih še zanima, ali »boljša služba v KPK namesto disciplinskega ali celo kazenskega postopka predstavlja tveganje korupcije«. Končno pa si poslanci SDS želijo še odgovor na vprašanje o resničnosti informacij, da je minister Senko Pličanič pred odhodom za omenjeno uslužbenko podpisal imenovanje na mesto načelnika UE Žalec.

Kos: KPK o sumih ni vedel nič

Za pojasnila smo se obrnili na Draga Kosa. Povedal je, da se pred samo objavo pisma nanj s prošnjo po pojasnilih glede omenjene zadeve ni obrnil nobeden od poslancev SDS. Posebej pisma ne namerava komentirati, saj se mu zdi to potrata časa.

Je pa Kos pojasnil, da se je javna uslužbenka v KPK zaposlila na podlagi tripartitnega sporazuma KPK-UE Žalec-javna uslužbenka. »Ves postopek premestitve in imenovanja na novo delovno mesto je potekal skladno z veljavnimi predpisi, ob tem pa nam v KPK niso bili znani nobeni sumi njene 'kršitve delovne obveznosti in kaznivega dejanja'. Glede na to, da naj bi bila ta uslužbenka (če ta podatek drži) zdaj imenovana na delovno mesto načelnice UE, pa je očitno, da je celotna zadeva ostala na nivoju morebitnih sumov in da uslužbenka pri svojem delu pred prihodom na KPK ni storila nobene napake,« je pojasnil Kos.

Deli s prijatelji