DOKONČNO

Koren Gombočeva že danes odhaja iz DZ

Objavljeno 07. februar 2013 12.17 | Posodobljeno 07. februar 2013 12.17 | Piše: A. L.

Že danes se namreč Žnidar vrača v poslansko skupino SDS.

Alenka odhaja brez odpravnine.

LJUBLJANA – Mandatno-volilna komisija DZ (MVK) je na današnji nujni seji podprla vladno odločbo o razrešitvi Ljuba Žnidarja s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Po potrditvi na seji DZ se bo tako Žnidar že danes vrnil v poslansko skupino SDS, mesto poslanke pa bo zapustila njegova strankarska kolegica Alenka Koren Gomboc.

Brez opredelitve SDS

Vlada je Žnidarja, ki je podal odstopno izjavo, razrešila v sredo. Z njegovo vrnitvijo v poslanske klopi bo morala DZ zapustiti Koren Gombočeva, ki je v zadnjem času v središču pozornosti zaradi domnevno mnogih spornih ravnanj. V SDS se doslej v zvezi s tem niso opredelili, napovedali so le, da bodo odločitev sprejeli potem, ko bo opravljena forenzična preiskava domnevno ponarejenega srednješolskega spričevala.

Zlorabe v bančnem sistemu

MVK soglaša tudi s predlogoma o sestavi in imenovanju dveh parlamentarnih preiskovalnih komisij: komisije za ugotovitev in oceno delovanja ekstremističnih skupin v Sloveniji ter komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu.

Za predsednico komisije, ki se bo ukvarjala s problematiko ekstremističnih skupin, je predlagana Tamara Vonta (PS), za podpredsednika pa Dragutin Mate (SDS). Za člane komisije so predlagani Srečko Meh (SD), Branko Kurnjek (DL), Franc Pukšič (SLS), Marjana Kotnik Poropat (Desus) in Matej Tonin (NSi).

Druga predsednica iz vrst SDS

Za predsedniško mesto v komisiji o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu je predlagana Damjana Petavar Dobovšek (SDS). Za podpredsednika komisije bo PS naknadno predlagala Gašparja Gašparja Mišiča, o predlogu pa bo MVK odločal na nujni seji, ki je sklicana za danes opoldne. Na seznamu predlaganih članov komisije so Matevž Frangež (SD), Rihard Braniselj (DL), Franc Pukšič (SLS), Ivan Hršak (Desus) in Jožef Horvat (NSi).

Odreditev preiskave o delovanju ekstremističnih skupin so zahtevali poslanci PS, nepovezana poslanca Borut Ambrožič in Ivan Vogrin ter poslanka Desusa Kotnik Poropatova. Predlagatelji so zatrdili, da njihov namen ni politični obračun, ampak ugotovitev dejanskega stanja na tem področju.

Pod zahtevo za odreditev preiskave o delovanju bančnega sistema so se podpisali poslanci iz strank SDS, DL, SLS, Desus in NSi. Komisija naj bi ugotovila odgovornost nosilcev javnih funkcij za slabo delovanje bančnega sistema. Vse predloge sklepov, ki so se znašli na dnevnem redu današnje seje MVK, je ta podprl soglasno in brez predhodne razprave. To velja tudi za predlog o izvolitvi Mojce Fajdiga na sodniško mesto okrožne sodnice na koprskem delovnem sodišču (v zunanjem oddelku v Novi Gorici).

Deli s prijatelji