FESTIVAL

Koper v ritmu salse

Objavljeno 18. avgust 2014 17.51 | Posodobljeno 18. avgust 2014 17.51 | Piše: Iztok Umer

V Kopru poteka že šesti festival salse v organizaciji šole in kluba Soy Cubano, po slovensko Kubanec sem.

V Taverni so občinstvo nagovorili Tina Cencič, desno za njo so José Garcia, kubanski veleposlanik na Dunaju Juan Carlos Marsan Aguilera in koprski župan Boris Popovič. Foto: Iztok Umer

Danes bo minil šesti dan, ki ga Koprčani in turisti preživljajo v ritmu kubanske salse. Tukajšnji klub Soy Cubano je pripravil že šesti festival salse, s katerim dan in noč dihajo in živijo stanovalci, obiskovalci koprskega kopališča in sprehajalci od Ukmarjevega trga, starega pomola, Pristaniške ulice do športne dvorane Arena Bonifika.

Kubanec v Kopru

Glavni krivec za teden kubanskega utripa na obalnem območju je José Garcia, ki ga je pred desetimi leti v Izolo pritegnilo domače dekle, zatem ga je uklenila Tina Cencič, s katero so začeli delati prve korake kubanske salse. »Ko sem prišel v Slovenijo, je večina vedela le o Castru, Titu in kubanskih cigarah. Vedeli so tudi za salso, vendar je nihče ni znal plesati. Sklenil sem, da bom Slovence naučil kubansko salso. Ustanovil sem šolo plesa, ki je takoj pritegnila številne ljubitelje, od otrok do upokojencev. Pred šestimi leti smo prvi festival pripravili v Portorožu, vseh naslednjih pet pa v Kopru, kjer se je festival ustalil in dobil svojo domovinsko pravico. Tako v Kopru ne mine poletje brez njega,« nam je zaupal José Garcia.

Kaj za Koper pomeni festival, govori tudi petkovo rajanje v sprevodu od Ukmarjevega trga do Taverne, kjer sta množico nagovorila kubanski veleposlanik s sedežem na Dunaju, ki predstavlja tudi zastopstvo za Kubance, ki živijo v Sloveniji in na Hrvaškem, Juan Carlos Marsan Eguilera in koprski župan Boris Popovič.

Glavno je druženje

Garcia je povedal, da je sals več vrst in da priljubljenost tega plesa v Sloveniji vse bolj narašča. Poleg šole na Obali jih vodijo še v Novi Gorici, Ljubljani in Mariboru. »Glede na to, da je pri ženskem spolu večji interes, sem iznašel način solo plesa, tako da ni potrebno, da plesalci plešejo v paru. Poleg tega bomo jeseni ustanovili skupino kubanito, v katero bomo vključili otroke od sedmega do devetega leta, tako da bomo salso vcepili že najmlajšim. Festival salse pa ni samo festival plesa, vzporedni dogodki so še na Kubi najbolj razširjeni bejzbol in domine, pripravljamo tudi dneve kubanske kuhinje, prodajamo tipične kubanske izdelke. Namen vsega skupaj je druženje, festivala pa ne bi bilo niti brez zavzetosti in prostovoljnega dela članov naših šol in klubov,« pravi Garcia.

Kot zanimivost naj navedemo, da v Sloveniji živi 150 Kubancev, na Hrvaškem pa petkrat manj. V Novi Gorici šolo Soy Cubano vodi Joséjev brat Hanoi, ki je dodal, da kubanska oblast ne omejuje več izseljevanja z otoka. »Zadošča le tako imenovano vabilo države, kamor si Kubanec želi preseliti,« je povedal Hanoi.

Deli s prijatelji