BODO POPLAČANI?

Konec pogovorov med podizvajalci in Darsom

Objavljeno 11. avgust 2011 18.38 | Posodobljeno 11. avgust 2011 18.38 | Piše: P. J./STA

Duhovnikova zvrača krivdo na Zidarjev SCT

Podizvajalci so se danes spet zbrali pred Darsom
LJUBLJANA – Družba za avtoceste v RS (Dars) je s šestimi od 15 vabljenih podizvajalcev pregledala odgovore družbe na zahtevke v zvezi z neplačili pri gradnji avtocest. Danes se je namreč sklenil še zadnji krog pogovorov, sestanka pa sta se udeležila dva podizvajalca.

Strokovnjaki pripravljajo poročilo

Kot so pojasnili na Darsu, se je minuli četrtek pogovora udeležil en podizvajalec, v ponedeljek dva in v torek eden. Na pogovore je bilo sicer vabljenih 15 podizvajalcev, seznam pa je bil usklajen z društvom podizvajalcev. Darsove strokovne službe, ki so bile na pogovorih, bodo zdaj pripravile poročilo, v katerem bodo upoštevale tudi morebitne nove dokumente, in ga posredovale upravi Darsa, ki jo vodi Mateja Duhovnik.

Dars krivi SCT

Še pred začetkom sestankov so na Darsu napovedali, da bodo vsa morebitna na novo navedena in z dokazi podprta dejstva predmet naknadne proučitve strokovnih služb družbe. Po proučitvi bodo podizvajalci, ki se bodo sestankov udeležili, prejeli pisno obvestilo. Zahtevke, kakršne so doslej vložili nenominirani podizvajalci, so v Darsu sicer zavrnili. Vendar pa v družbi poudarjajo, da krivda za neplačilo podizvajalcem ni njihova, temveč so krivi SCT oziroma glavni izvajalci.

Še vedno brez rešitve

Poplačila za dela od Darsa sicer zahteva okoli 30 podizvajalcev, njihove terjatve pa znašajo devet milijonov evrov. Največji del se nanaša na pomursko avtocesto. Podizvajalci od Darsa terjajo unovčenje bančnih garancij. Duhovnikova je za današnje Finance pojasnila, da tudi v primeru unovčenja bančne garancije ne bo pravne podlage za poplačilo podizvajalcev. Dodala je, da stečajni upravitelj SCT, s katerim potekajo pogovori za razrešitev problematike podizvajalcev, še nima rešitve.

Deli s prijatelji