REZULTATI MATURE

Komu se bodo razblinile sanje o želenem študiju?

Objavljeno 14. julij 2014 09.15 | Posodobljeno 14. julij 2014 09.15 | Piše: B. P., STA

Dijaki, ki so opravljali splošno maturo, bodo danes na šolah uradno seznanjeni z dosežki.

Letos je maturo opravljalo 566 dijakov manj kot lani

LJUBLJANA – Dijaki, ki so opravljali splošno maturo, bodo danes na šolah uradno seznanjeni z dosežki, ki so jih dosegli, informativne rezultate pa si lahko že od pete ure zjutraj ogledajo na spletni strani Državnega izpitnega centra. Splošno maturo je v spomladanskem roku opravljalo nekaj več kot 8000 dijakov s 85 gimnazij.

Kandidati, ki se ne bodo strinjali z oceno, bodo lahko do četrtka podali pisno zahtevo za vpogled v izpitno dokumentacijo, od petka do 30. julija pa jim bo moral biti vpogled tudi omogočen. Najpozneje dan po vpogledu lahko na ocenjevanje vložijo ugovor, o katerem mora biti odločeno najpozneje v 60 dneh po prejemu vloge.

Kandidat, ki je opravil splošno maturo, pa želi izboljšati oceno, ima pravico do enkratnega ponovnega opravljanja izpitov, in sicer še dve leti po prvem opravljanju splošne mature. Pri tem lahko izbere drugo raven zahtevnosti, pri čemer se upošteva boljša ocena.

Dijaki, ki bodo nadaljevali šolanje, bodo o izbirnih postopkih na posameznih fakultetah obveščeni najpozneje do 25. julija.

Splošno maturo so dijaki opravljali maja in junija. V začetku maja so pisali esej, v začetku junija pa še drugi del pisnega izpita iz maternega jezika. Pisni izpiti iz tujih jezikov so potekali konec maja in v prvi polovici junija. V prvi polovici junija so potekali tudi pisni izpiti iz matematike in iz izbirnih predmetov. Ustne maturitetne izpite pa so dijaki opravljali v drugi polovici junija.

Deli s prijatelji