PRORAČUNSKI REZI

Komu bodo vzeli, da bodo zbrali 455,5 milijona evrov

Objavljeno 07. julij 2011 10.42 | Posodobljeno 07. julij 2011 10.42 | Piše: K. K./STA

Na dnevnem redu tudi pomoč Grčiji

Vladna seja
LJUBLJANA – Vlada Boruta Pahorja začenja danes klestenje državnega proračuna. Predlog rebalansa predvideva znižanje odhodkov za 455,5 milijona evrov. Kljub tolikšnemu znižanju pa bodo letošnji proračunski odhodki še vedno za tri odstotke višji kot leta 2010. Po predlogu bodo znašali 9,561 milijarde evrov.

Klestili bodo investicije

Z rebalansom se bodo zmanjšali predvsem izdatki za blago in storitve ter za investicije, a bodo te še vedno nekaj višje kot lani. Po drugi strani se nekoliko krepijo izdatki za socialno varnost, zlasti zaradi povečanih potreb ob hitri rasti brezposelnosti konec leta 2010.

Vlada bo pri rebalansu upoštevala nadaljevanje investicij v razvojni preobrat, to je spodbujanje ekonomije znanja. Rebalans bo prav tako usmerjen v zagotavljanje socialne varnosti ob zaostrenih razmerah na trgu dela. Dodatni ukrepi na področju plač, pokojnin in socialnih transferjev niso predvideni.

Spet o Grčiji

Vlada bo obravnavala tudi zakon o spremembah zakona o posojilu Grčiji, s katerim bo uzakonila dogovor voditeljev držav v območju evra. Ti so se marca dogovorili za enoodstotno znižanje obrestnih mer za posojila Grčiji pri pomoči ob dolžniški krizi in ji tudi podaljšali dospelost posojil v okviru mehanizma finančne pomoči na 7,5 leta.

Deli s prijatelji