STAVKA IN PLAČE

»Kolovodji« Štruklju 936 evrov manj kot predsedniku države

Objavljeno 19. november 2012 15.58 | Posodobljeno 19. november 2012 15.58 | Piše: T. L.

V Svizu so se odzvali na zapis Janeza Janše na twitterju in pojasnjujejo, da Štrukljeva plača ni izplačana iz javnih sredstev.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Po sobotnih sindikalnih demonstracijah se je dogajanje preneslo na spletna omrežja. Veliko prahu je dvignila izjava, ki jo je na twitterju v soboto zapisal predsednik vlade Janez Janša. Gre za njegov prvi zapis na twitterju po avgustovski čestitki Primožu Kozmusu za nastop na olimpijskih igrah. 

Kolovodji več denarja kot predsedniku države

V soboto pa se je Janši zapisalo: »Kolovodja Štrukelj dobi na mesec več s sejninami in plačo kot predsednik RS. To je bilo celo za Milana K. očitno preveč.«

Seveda v Svizu zapisa niso spregledali: danes so tako na spletni strani sindikata zapisali, da ob več kot 30.000 demonstrantih, ki so dali premierju jasno vedeti, da jih ne more ustrahovati, Janez Janša ni zmogel ostati dostojen.

Štrukljeve funkcije: leta 2010 je bil izvoljen za glavnega tajnika Sviza (40.000 članic in članov), leta 2010 je bil izvoljen za predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja (74.000 članic in članov), leta 2007 je bil izvoljen za člana DS, leta 2011 za člana nadzornega sveta Modre zavarovalnice.

»Pritlehnost je tako kot manipuliranje z dejstvi, podtikanja, prirejanja podatkov in laži integralni del politike Janeza Janše. Očitno se je na sobotnih mirnih demonstracijah zbralo preveč ljudi, ki so mu dali preveč jasno vedeti, da jih ne more ustrahovati, da bi lahko ostal dostojen. Kolovodje vodijo hudodelske združbe. Predsednik vlade je torej 30.000 državljanom in državljankam, ki smo se zbrali na mirnih demonstracijah na Kongresnem trgu v Ljubljani, zabrusil, da smo hudodelska združba,« 

Predsedniku države 6063 bruto evrov, Štruklju s sejninami 5126 evrov

Nadalje v Svizu pojasnjujejo, kolikšna je plača Branimirja Štruklja. Zadnja izplačana bruto plača predsednika države je bila 6063 evrov, medtem ko je Štrukljeva znašala 3944,73 evra bruto. Plačo mu je določil glavni odbor Sviza in ni izplačana iz javnih sredstev, ampak iz zasebnih, zbranih s članarino, ki jo prispevajo članice in člani sindikata. »Kot državni svetnik je mesečno prejel v povprečju po 905,39 evra bruto, kot član nadzornega sveta Modre zavarovalnice pa 276 evrov bruto. Bruto izplačana plača in bruto sejnine (Modra zavarovalnica, Državni svet RS) skupaj znašajo 5126,12 evra mesečno, to pa je 936,88 evra manj, kot dobi predsednik države,« pojasnjujejo v Svizu.

Na koncu pa so v sindikatu še poudarili, da je zelo zgovorno, da plačo glavnega tajnika Sviza izpostavlja »nekdo, ki pred zadnjimi volitvami ni znal pojasniti, kako je prišel do sredstev za nakup nepremičnin, ki jih s svojo plačo ni mogel kupiti«.

Zaničevanje drugače mislečih stalnica Janše in SDS

Nad Janševim zapisom pa niso niti najmanj presenečeni v Stranki za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) in Demokratični stranki dela (DSD): »Nismo presenečeni nad arogantnim in ciničnim odzivom predsednika Vlade Republike Slovenije na sporočilo deset tisoč in več ljudi, ki so v soboto množično izrazili svoje nestrinjanje s pogubno ekonomsko, socialno in okoljsko politiko sedanje oblasti! Nikakor – zaničevanje mnenj, ki ne ustrezajo Janezu Janši, poniževanje in blatenje dobrega imena ljudi, ki si to nestrinjanje drznejo izraziti, in podtikanje neetičnih ravnanj svojim nasprotnikom brez kakršnega koli dokaza je stalnica v ravnanju Janeza Janše in njegove SDS! Ko taka dejanja zagrešijo posamezniki, je to v kazenskem zakoniku opredeljeno kot kaznivo dejanje. Ko pa to počenjajo predsednik vlade in politične stranke je to – poleg tega, da gre za kaznivo dejanje – politično nedopustno in bi v normalni demokraciji pomenilo razlog za odstop,« so prepričani v TRS in DSD, kjer še dodajajo, da v Sloveniji žal ne premoremo moralne in politične kulture, ki bi omogočila najstrožje sankcioniranje tega nedopustnega obnašanja.

Janša žali vse državljane, ki se ne strinjajo z vladno politiko

Obe stranki opozarjata tudi na Janševo označevanje Štruklja kot zakonitega zastopnika Konfederacije sindikatov javnega sektorja s kolovodjem, kar je v slovenskem jeziku sopomenka za razbojnika. Predsednik vlade po njihovem mnenju ni sposoben civilizirane reakcije na kritično mnenje ljudi. Kdor se z njegovo politiko uničevanja države ne strinja, je lahko kmalu deležen žaljivk, do sodržavljanov, ki bi jih moral zastopati in braniti pred napadi, pa izraža le prezir in sovraštvo. Janševa cinična izjava ni naperjena le proti posamezniku, ampak tudi proti sindikatom in njihovim članom, po njegovem 'tolpam', ki jih vodijo 'kolovodje', in vsem državljanom Slovenije, ki se ne strinjajo z vladno politiko, so v skupni izjavi še zapisali v obeh strankah.

Vladi odrekajo vsakršno legitimnost

Zato v TRS in DSD dvomimo, da se je z vlado, ki sicer deklarativno poziva na socialni dialog in dogovarjanje, svoje sogovornike pa že vnaprej označuje za razbojnike, sploh smiselno pogovarjati. »Vladi, ki jo sestavljajo ljudje, ki ponarejajo dokumente, skrivajo podpise, z namenom, da bi preprečili referendum, ki jo vodi preprodajalec orožja (take ljudi je Ivan Janša iz 80. let imenoval trgovce s smrtjo), ki ni sposobna prisluhniti drugemu mnenju, zato odrekamo kakršno koli legitimnost.«

Deli s prijatelji