SPET

Kolizej danes še ne bo padel

Objavljeno 08. avgust 2011 12.08 | Posodobljeno 08. avgust 2011 12.08 | Piše: A. L./STA

Rušenje je prestavljeno na prihodnji teden

Novi Kolizej
LJUBLJANA – Za danes napovedane rušitve Kolizeja ne bo. Stavbo, ki je v lasti Kranjske investicijske družbe, bodo predvidoma pričeli rušiti prihodnji teden, je sporočila vodja marketinga in odnosov z javnostjo pri Kranjski investicijski družbi Saša Mrak. Medtem bodo na stavbi potekala pripravljalna dela.

Novi Kolizej še čaka

Kranjska investicijska družba si za zrušitev Kolizeja prizadeva že več let, saj namerava na njegovem mestu zgraditi novi Kolizej po načrtih nizozemskega arhitekturnega studia Neutelings Ruedjik Architecten, ki je bil leta 2004 izbran na natečaju. Ob tem je naletela na številna nasprotovanja tako arhitekturne kot umetnostnozgodovinske stroke.

Aprila že dobila dovoljenje

Ljubljanska upravna enota ji je sicer gradbeno dovoljenje za rušitev izdala že 22. aprila letos, a je nanj prišlo več pritožb. Med drugim se je na gradbeno dovoljenje za rušitev pritožilo Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo, prizadevanja za ohranitev Kolizeja pa sta podprli mednarodna komisija in slovenska sekcija nevladne organizacije Mednarodni svet za spomenike in spomeniška območja (ICOMOS).

Odstranili, kar je bilo dostopno

Sodelavci ljubljanske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije so sicer v minulem tednu v pripravah na rušenje sodelovali pri demontaži spomeniško zaščitenih elementov. Kar je bilo dostopno, so odstranili, del spomeniško zaščitenih elementov pa bo prišel na vrsto med odstranjevanjem samega objekta.

Deli s prijatelji