DONOSNO

Koliko je bivši predsednik Kučan do zdaj stal Slovenijo

Objavljeno 04. oktober 2012 13.56 | Posodobljeno 04. oktober 2012 13.56 | Piše: Aleksandar Lukić

(Po)predsedniške ugodnosti, ki bi jih imeli vsi.

»Kot predstavniki mlajše populacije nismo pripravljeni plačevati luksuza, ki si ga lahko privošči bivši predsednik na račun krčenja sredstev za štipendije, otroške dodatke itd,« pravijo v SDM.

LJUBLJANA – Če se sprašujete, zakaj si toliko ljudi želi postati predsednik države, ponujamo dva mogoča odgovora: dobra, predvsem redna mesečna plača (zdajšnji predsednik Danilo Türk je po zadnjih razpoložljivih podatkih julija prejel 6063 evrov bruto plače, čeprav se mu obetajo rezi) in številne ugodnosti po izteku mandata, ki mu pripadajo.

Nekdanja predsednika države, v tem času sta se zvrstila dva, to sta Milan Kučan in pokojni Janez Drnovšek, sta do danes, torej od dneva, ko nista več predsednika, stala državo 1,311 milijona evrov oziroma nekaj več kot 314 milijonov nekdanjih slovenskih tolarjev.

Okleščena poraba

Od leta 2003 do 2007 je bilo na račun bivših predsednikov porabljenih v povprečju okoli 200 tisočakov na leto, leta 2008 pa se je poraba zmanjšala za 100 tisočakov. V letih 2009, 2010, 2011 je bilo zapravljenih dobrih 40 tisočakov, letos pa 32 tisočakov, kar nakazuje, da bo meja 40 tisoč evrov spet presežena. »Zneski vključujejo stroške plač zaposlenih, prejemke po 20. členu Zakona o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike, materialne stroške ter stroške investicij in investicijskega vzdrževanja,« so pojasnili v Uradu predsednika RS.

Za pet let najdlje

Že pred leti so na spletni strani urada predsednika pojasnjevali, da ima predsednik republike, ki mu je prenehala funkcija, »pravico do pisarniškega prostora (v nadaljnjem besedilu: pisarna), svetovalca in delavca, ki opravlja administrativne in tehnične naloge, ter uporabe službenega vozila z voznikom za čas, kolikor je opravljal funkcijo predsednika republike, vendar največ pet let. »Tako je prvi predsednik Milan Kučan to pisarno lahko uporabljal le pet let po izteku njegovega mandata, torej od 23. decembra 2002 do 22. decembra 2007,« dodajajo.

Če je pokojnina bivšega predsednika nižja od 80 odstotkov predsednikove plače, mu razliko pokrije država.

Po 22. decembru 2007 so te pravice, vključno s pisarno, pripadle bivšemu predsedniku Janezu Drnovšku. Po njegovi smrti je pisarna za potrebe urejanja arhiva delovala še do meseca decembra 2008. Takrat je urad predsednika republike tudi začel pogovore z ministrstvom za javno upravo za prenos prostorov, ki so se maja 2009 zaključili s predajo pisarne v uporabo MJU.

Množične napovedi kandidatur

Letos je kandidaturo za predsedniški stolček napovedalo več kot deset znanih in manj znanih Slovencev. Za te namene je bilo odprtih 15 transakcijskih računov, so sporočili iz Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Prvega je že junija odprla Slovenska demokratska stranka. Spodaj navajamo vse, ki so do roka, to je 27. septembra, odprli transakcijski račun za predsedniške volitve 2012.

image

Deli s prijatelji