HIŠNI LJUBLJENČKI

Ko se začnejo sliniti, sopsti ali težko dihati, je lahko že prepozno

Objavljeno 17. junij 2012 18.36 | Posodobljeno 17. junij 2012 18.36 | Piše: S. J.

Poskrbimo za to, da bo naša žival poleti v prijetnem, hladnem prostoru, kjer ji bo na voljo dovolj hladne vode za pitje.

Na pot se odpravite zgodaj zjutraj ali ponoči.

LJUBLJANA – Visoke temperature so končno tu, in čeprav smo jih po zadnjih tednih ne prav lepega vremena veseli, nam lahko prinesejo marsikatero nevšečnost. V Društvu za zaščito živali Ljubljana opozarjajo, da ne smemo pozabiti na živali. Visoke temperature za živali niso le naporne, ampak lahko celo usodne. Svojim ljubljenčkom tako vedno omogočite hladno vodo, dovolj gibanja (najboljše, da se na sprehod odpravite zjutraj ali zvečer) in počitek v senci, prav tako pa ne bo odveč, če jim privoščite osvežilno kopanje.

Kako ravnati, če opazimo žival, za katero ni ustrezno poskrbljeno, so pojasnili takole: »Če opazite žival v neprimernih okoliščinah, ki je videti slabotna, morate o tem takoj obvestiti policijo (113). O tem govori tudi 9. člen pravilnika o zaščiti hišnih živali, ki posebej obravnava prevoz živali.«

In kaj pravi 9. člen?

1. Pri prevozu mora biti hišna žival zavarovana pred izpadom ali pobegom s prevoznega sredstva ter zaščitena pred vročino, sončno pripeko, mrazom in padavinami.
2. Hišnih živali ni dovoljeno puščati samih v oziroma na vozilih, razen če se zagotovi letnemu času primerno zračenje. Če zunanja temperatura v sončnem vremenu presega 20 °C, je treba poiskati za parkirano vozilo primerno senco, da temperatura v vozilu ne povzroči vročinskega udara pri živali v vozilu.

Predvsem si moramo zapomniti, da je v trenutku, ko so temperature previsoke za nas, za marsikatero žival lahko že prepozno.

Bi prepoznali vročinski udar?

Če vaš ljubljenec intenzivno sope, se slini, pospešeno diha, ima močno pordele vidne sluznice ali celo pade v nezavest, obstaja velika verjetnost, da gre za vročinski udar. V društvu dodajajo: »Vročinski udar ni možen zgolj med prevozom oziroma med čakanjem živali v avtu, temveč tudi v primeru, če je žival na dvorišču priklenjena na verigo in nima možnosti za umik v senco in ohladitev z vodo. Ni zanemarljivo dejstvo, da je vročinski udar v večini primerov usoden.«

Pot prilagodite ljubljencem

Če se odpravljate na pot, jo prilagodite svojim ljubljencem. Najpametnejše je, da se odpravite od doma ponoči ali zgodaj zjutraj in skrbno načrtujete dovolj postankov, da se vaš kosmatinec lahko pretegne, osveži s hladno vodo in opravi potrebo. Imejte prižgano klimatsko napravo in poskrbite, da temperaturni prehodi niso prehudi.

Previdno na pot

Če se odpravljate na daljšo pot, načrtujte vožnjo tako, da se izognete potovanju v najbolj vročem delu dneva. Od doma se odpravite ponoči ali zgodaj zjutraj in skrbno načrtujte dovolj postankov, da se lahko vaš ljubljenček pretegne, osveži s hladno vodo in opravi potrebo. Imejte prižgano klimatsko napravo in bodite pozorni na to, da temperaturne spremembe niso prevelike.

Kako ravnati v primeru vročinskega udara?

Če kljub vsem ukrepom vseeno pride do vročinskega udara, se čim prej povežite z najbližjim veterinarjem. »Na poti do veterinarske postaje skušajte žival postopoma ohladiti tako, da njen trup – ne glave – zavijete v mokro hladno brisačo ali ga – kjer ima žival najmanj dlake – hladite z mlačno vodo. Nadaljnjo ustrezno terapijo bo po oceni posledic vročinskega udara predpisal veterinar,« so pojasnili v društvu.

Deli s prijatelji