NA KOŽO

Kloaka

Objavljeno 09. avgust 2017 00.25 | Posodobljeno 09. avgust 2017 00.27 | Piše: Ksenija Koren
Ključne besede: komentar

Kaj bi vas prepričalo, da bi se namočili v slovenskem morju?

Niti spomin niti google ne pomagata. Zaman iščem posnetek kakšnega slovenskega politika, kako plava v slovenskem morju. Brez posnetka si z lahkoto predstavljam predsednika vlade Mira Cerarja, kako po rokovanju z ameriškim podpredsednikom svoje razgreto telo in misli ohlaja v črnogorski modrini. Čeprav je situacija malce bizarna, po domnevnem delu za nacionalni interes v ameriški družbi sproščanje v turističnih kapacitetah, ki jih je pokupil ruski kapital, obvladujejo pa jih balkanski čudni posli.

Dokler ne vidim, kako predsednik vlade ali pa vsaj ministrica za okolje Irena Majcen čofota okoli Bernardina, v neoporečnost kloake na slovenski obali ne verjamem. Razkritja kolegov z nacionalne RTV, da so za škodljivost vode vedeli, pa so to nekaj dni zamolčali, ima pač svoj psihološki učinek. Tudi lokalni šerifi in drugi župani so se nekam poskrili. Niti besedice, čeprav vemo, da so tisti, ki se namakajo v njihovih kopališčih, dejansko praktično edina legalna gospodarska dejavnost teh občin.

Veliko bolj privlačno je Bohinjsko jezero. Po vodi za kopanje, nikakor po političnih veleumih. Zadnjič je župan izjavil, da Bohinj sprejme toliko ljudi, kolikor je kapacitet. Se ni nikoli sprehodil ali vsaj zapeljal do Ukanca, ki je z zaprtim in izropanim hotelom Zlatorog forma viva propadlega hotelirskega turizma? Ko, če... bi hotel po kakršnem koli čudežu še kdaj odprl vrata turizmu, ali bodo njihovi gostje odvečne kapacitete, če se izrazim v nesimpatični birokratščini?

Da ne bo pomote, v Bohinju imajo popolnoma prav, ko primitivcem, ki puščajo avtomobile v travi ali kjer koli drugje kot na parkirišču, lepijo kazni. Kar naj jih še zasolijo ali pa s pajki avtomobile odpeljejo v Ljubljano, mogoče bo vsaj to takim privzgojilo spoštovanje do narave.

Ampak, kontradiktornosti v načrtih lokalnih oblasti je še za pravo malo jezero, zdaj se poigravajo z idejo, da bi uredili parkirišče nekaj kilometrov od jezera in uredili prevoz do njega. Pri takem načrtu so preobremenjenost očitno pozabili.

A vrnimo se na morje, okoli katerega se slovenska politika prepira s hrvaško. Ker Slovenci se s Hrvati pač ne prepiramo, to dokazujemo že vse poletje in že leta. Kaj bi vas prepričalo, da bi se namočili v slovenskem morju?

 

Deli s prijatelji