ZAPLET

Kljub Pahorjevemu neuspehu zapore Karavank še ne bo

Objavljeno 16. avgust 2011 22.00 | Posodobljeno 16. avgust 2011 19.28 | Piše: T. L./STA

Avtoprevozniki zaenkrat še puščajo prednost diplomaciji

Ne Pahorju ne Vlačiču ni uspelo v pogovorih z Avstrijci

CELOVEC – Slovenski avtoprevozniki so veliko upanja polagali na današnje srečanje med Pahorjem in Faymannom, pa očitno iz te moke ne bo kruha. 

Predsednik slovenske vlade Borut Pahor in avstrijski kancler Werner Faymann namreč danes v Celovcu nista našla rešitve za zaplet, ki je nastal po prepovedi prometa tovornih vozil skozi predor Karavanke. Kot je po sestanku s kanclerjem povedal premier, bodo njuni sodelavci v prihodnjih dneh »skušali poiskati zelo praktične odgovore na to vprašanje«.

Rešitve bodo iskali sodelavci

Se pa, kot je dejal Pahor, oba s Faymannom zavedata pomena rešitve tega vprašanja, saj gre za vprašanje varnosti v prometu. »Najini sodelavci bodo v prihodnjih dneh zagotovo skušali poiskati zelo praktične odgovore na vprašanje, kako zavarovati promet in ljudi v predoru, ne da bi pri tem kršili standarde, ki jih morata obe državi spoštovati,« je še obljubil Pahor.

Že v četrtek sta se o zapletu v zvezi s karavanškim predorom pogovarjala tudi prometni minister Patrick Vlačič in njegova avstrijska kolegica Doris Bures, a soglasja glede prepovedi prometa tovornih vozil skozi predor nista našla. Na mizi je tako ostala avstrijska ponudba, ki so jo slovenski avtoprevozniki enkrat že zavrnili.

Zaenkrat še brez zapore

Andrej Klobasa, predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, je od ministra za promet Patricka Vlačiča izvedel, da naj bi se avstrijski kancler zavzel za to, da se rešitev najde že v sredo ali najpozneje v četrtek. Je bil pa Klobasa kritičen do premiera: »Če prometni minister Patrick Vlačič ni mogel tega rešiti s svojo avstrijsko kolegico, ki je bila trmasta in je po ministrovih besedah praktično kršila mednarodno pogodbo, potem bi to moral danes rešiti premier Pahor.«

Kljub temu pa bo, če bo rešitev res vzpostavljena v naslednjih dneh, to v redu, je navedel. Zapore karavanškega predora avtoprevozniki za zdaj ne načrtujejo, saj problem še vedno prepuščajo diplomaciji, je še poudaril.

Deli s prijatelji