SKUPŠČINA

Kljub milijonskim izgubam in preiskavam s Petanom zadovoljni

Objavljeno 02. julij 2014 15.30 | Posodobljeno 02. julij 2014 15.30 | Piše: STA, T. L.

Delničarji družbe DZS so upravi, ki jo vodi Bojan Petan, in nadzornikom podelili razrešnico in podprli predlog, da se 5,3 milijona evrov bilančnega dobička razporedi v preneseni dobiček.

Bojan Petan je v hudih finančnih težavah.

LJUBLJANA – Delničarji družbe DZS so na skupščini v torek v nadzorni svet imenovali dosedanja nadzornika Aljošo Roksandića in Staneta Kocjana ter po nasprotnem predlogu Tomaža Pogorelca. Upravi, ki jo vodi Bojan Petan, in nadzornikom so podelili razrešnico in podprli predlog, da se 5,3 milijona evrov bilančnega dobička razporedi v preneseni dobiček.

Nadzorni svet je imenovanje za nov štiriletni mandat poleg Roksandića in Kocjana predlagal tudi dosedanjega nadzornika Rolanda Krajnika. A je skupščina, kot kaže zapisnik, danes objavljen na spletni strani Ajpesa, sprejela nasprotni predlog delničarja M1 in za nadzornika imenovala Pogorelca (ki je prek družbe Copartner lastnik finančne družbe M1).

Delničarji so se na skupščini, na kateri je bilo prisotnih 88,78 odstotka delnic z glasovalno pravico, seznanili z letnim poročilom za lani ter se strinjali s predlogom, da se 5,26 milijona evrov bilančnega dobička razporedi v preneseni dobiček, s čimer bodo lahko delničarji o njegovi uporabi odločali v naslednjih letih.

Skupščina je tudi spremenila in dopolnila statut družbe, in sicer ga je uskladila z novelo zakona o gospodarskih družbah glede imenovanja pooblaščenca delničarja po elektronski poti. Za revizorja letošnjega poslovanja je imenovala družbo PKF revizija in svetovanje.

Skupina naj bi dolgovala 150 milijonov evrov

DZS je krovna družba v skupini DZS, v kateri so med drugim skupina Dnevnik z istoimensko časopisno družbo ter skupina Terme Čatež, v kateri sta med drugim družbi Terme Čatež in Marina Portorož. Skupina naj bi po pisanju medijev bankam dolgovala skupno 150 milijonov evrov, med temi so bile terjatve NLB (26,5 milijona evrov) in NKBM (1,5 milijona evrov) prenesene na Družbo za upravljanje terjatev bank.

Družba DZS je aprila z 12 bankami upnicami podpisala okvirno pogodbo o finančnem prestrukturiranju, ki ureja finančne obveznosti do konca leta 2016. Poplačilo dolgov bo izvedla predvsem z odprodajo poslovno nepotrebnih nepremičnin in finančnih naložb, niso pa predvideni odpisi ali konverzije finančnih obveznosti v kapital, so takrat sporočili iz DZS.

Še letos prodaja Marine Portorož?

Dogovor z bankami po pisanju današnje izdaje časnika Delo med drugim predvideva, da mora DZS še letos začeti prodajni postopek za Marino Portorož, prihodnje leto pa še za večinsko lastnico Terme Čatež. Predvideno je tudi imenovanje prokurista, ki bo v imenu bank bedel nad poslovanjem DZS.

Družbe iz skupine DZS naj bi bile del kriminalistične preiskave, v kateri je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) 12. junija v hišnih preiskavah iskal dokaze za kazniva dejanja zlorabe položaja in oškodovanja upnikov. V Termah Čatež so naslednji dan potrdili, da je preiskava potekala tudi pri njih, in povedali, da so kriminalisti preiskovali poslovanje Term Čatež in povezanih podjetij od leta 2007.

NPU sumi, da so bile lastniško povezane družbe – med njimi naj bi bile Terme Čatež in Marina Portorož – oškodovane za vsaj 53 milijonov evrov. Glavni osumljeni, šlo naj bi za Petana, naj bi s še 11 fizičnimi osebami pridobil vsaj 24,5 milijona evrov premoženjske koristi.
 

Deli s prijatelji