KAJENJE V DZ

Klemenčič priznal, da kadi v državnem zboru, Tanko pa v napad

Objavljeno 14. december 2015 19.44 | Posodobljeno 14. december 2015 19.44 | Piše: Mo. S.

V hramu demokracije se je vnela razprava o ravnanju ministra za pravosodje, ki je potegnil nekaj dimov elektronske cigarete.

Goran Klemenčič.

LJUBLJANA – Zanimivi podatki o dogajanju v državnem zboru (DZ) so tudi javno dostopni magnetogrami sej, na katerih je zabeleženo prav vse, o čemer se poslanci pogovarjajo.

Pred dnevi je tako beseda stekla tudi o kajenju v prostorih DZ in kršitelju, ki naj ne bi bil nihče drug kot pravosodni minister Goran Klemenčič. Jože Tanko (SDS) je tako med nedavno izredno sejo, kjer so 'obdelovali' Klemenčiča, dejal: »Jaz vam predlagam, da zagotovite hišni red v tem DZ. Namreč, gospod Klemenčič je zdaj že drugič kadil v tem prostoru. Vi veste, da v skladu z zakonom ne tako in ne drugačno kajenje v prostorih DZ ni dovoljeno, razen na točno odrejen mestu. To se je dogajalo v dvorani zdaj na enem vogalu, prej na drugem vogalu. In jaz vam predlagam, da poskrbite za to, da se vladni funkcionarji, četudi so to ministri, četudi so to ministri, ki jih ima gospod Cerar najraje, tukaj ne obnašajo snobovsko ali gizdalinsko, ampak da spoštujejo hišni red, in vi, da za to poskrbite.«

Brglez: Jaz ga nisem videl

Obrnil se je seveda na predsednika DZ Milana Brgleza in dodal, da je nedopustno, da on to vidi in se ne odzove. Po drugi strani pa menda izreka opomine za dosti manjše prekrške. »Skratka, predlagam vam, da z vidika spoštovanja hišnega reda, tudi nas poslancev DZ, zagotovite prisotnost ministra, ki tukaj 'laufa okrog, kot da je snet', enkrat na eno, enkrat na drugo stran, kadi v tem prostoru, kjer si ne smemo niti mi privoščiti teh neumnosti in neslanosti, in tako naprej,« mu je povedal.

Brglez mu je odgovoril, da ga on ni videl kaditi. »V nasprotnem primeru pa ga vsekakor ni zdaj v dvorani in je za hišni red na ustrezen način poskrbljeno. Vem pa, da obstajajo različne regulacije, ki se nanašajo na kajenje cigaret in ki se nanašajo na kajenje elektronskih cigaret, ampak se v to ne bom spuščal. Glede tega so pogoji taki, kot morajo biti,« je nadaljeval.

Drži, potegnil je dva dima elektronske cigarete

Minister Klemenčič je namreč zapustil sejo in kmalu tudi pojasnil, zakaj: »Nisem želel naklepoma motiti dnevnega, hišnega reda, sprehajal sem se okrog, ker me boli hrbet. Drži, da sem tam v kotu tudi potegnil dva dima elektronske cigarete, ki ni po nobenem predpisu prepovedana in ki jo mimogrede, če se mi dovoli tudi to reklamo, zelo priporočam kot način odvajanja od kajenja.«

Minister je nato prostor čez nekaj ur ponovno zapustil zaradi, kot je pojasnila Bojana Muršič, nujnega opravka. Poslanec SDS Vinko Gorenak ni mogel ostati tiho: »Lahko pa vstanete in pogledate, če se je kam skril od sramote, to pa je možno, ker jaz ne vidim, veste,« ji je odvrnil, njegov poslanski kolega Tanko pa je sklenil, da se Klemenčič obnaša »nonšalantno, vehementno in tudi nevljudno«. »Če vsi ministri vlade na tak način komunicirajo s poslanci DZ, s temi klevetami, z nedefiniranimi izjavami, neutemeljenimi izjavami, potem je s to vlado in s to koalicijo nekaj hudo narobe.«

Skratka: namesto konstruktivne razprave o ravnanju Klemenčiča, ko je bil še na čelu Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), smo bili lahko priče premnogim besedam o tem, kdo, kje, kako in koliko kadi. 

Deli s prijatelji