TEŠ 6

»Kdor ne bo prispeval podpisov, ima prste v marmeladi«

Objavljeno 27. oktober 2014 19.02 | Posodobljeno 27. oktober 2014 19.06 | Piše: STA, Ma. F.

Za uvedbo preiskave o odgovornosti politike pri Teš 6 potrebujejo podpise tretjine poslancev, torej 30.

Zaposleni v Tešu so dve uri opozorilno stavkali.

LJUBLJANA – Združena levica (ZL) se po besedah Matjaža Hanžka, predsednika stranke TRS, ki je del ZL, podaja v zbiranje podpisov poslancev za uvedbo parlamentarne preiskave o odgovornosti politike pri Tešu 6. Za uvedbo preiskave sicer potrebujejo podpise tretjine poslancev, torej 30, Hanžek pa upa, da jih bodo zbrali.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal Hanžek, projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj ni le »problem korupcije, temveč tudi širši, od spoštovanja pravne države do vpletanja in prepletanja politike«. Če ne bodo dobili dovolj podpisov, bodo videli »koliko velja pravna država in preganjanje korupcije«, je dodal.

Vlada pripravlja 235-milijonski rez v javni sektor in 21 milijonov evrov prihranka pri regresih za upokojence, medtem ko je ugotovljene korupcije pri Tešu 6 za skoraj 285 milijonov evrov, pa je izpostavil Gorazd Marinček, ki ravno zaradi tega računa na podpise poslancev SMC in Desusa.

Poslanci NSi kot edina stranka proti poroštvu

V TRS so zadržani glede prispevanja podpisov SD, a jih z optimizmom navdaja, da sta Dejan Židan in Matevž Frangež takrat kot poslanca glasovala proti državnemu poroštvu za 440-milijonsko posojilo Tešu – Židan je zdaj minister, Frangež pa državni sekretar v kabinetu predsednika vlade. Poslanci NSi pa so bili kot edina stranka proti poroštvu.

»Kdor ne bo prispeval podpisov za to preiskavo, pomeni, da ima prste v marmeladi,« je poudaril Marinček.

Po Hanžkovi oceni je policija pred kratkim v celoti »bolj ali manj potrdila«, da so imeli v TRS prav, ko so lani v primeru Teša 6 vložili kazenske ovadbe. Večina, ki so jih v kazenski ovadbi našteli, je namreč v preiskavo vključila tudi policija, razen dveh – nekdanjih predsednikov vlad Janeza Janše in Boruta Pahorja.

Kot je dodal Marinček, pa bodo zdaj ovadbo razširili še na nekdanjega finančnega ministra Franca Križaniča, nekdanjega in zdajšnjega velenjskega župana, Srečka Meha in Bojana Kontiča ter nekdanjega direktorja Premogovnika Velenje Milana Medveda.

Po njegovih pojasnilih policisti preiskujejo tudi nekdanjega finančnega ministra Janeza Šušteršiča, ker v proračunu 2013 ni bilo predvidenega pokrivanja državnega poroštva. »To pomeni, da je celjska kriminalistična policija vendarle zaslutila neko odgovornost državnih funkcionarjev,« je dejal in dodal, da v stranki TRS predvsem opozarjajo na opustitev dolžnostnih ravnanj.

V pogodbi kot razvezni pogoj navedena korupcijska klavzula

TRS zdaj vprašuje ministra za finance Dušana Mramorja, kako je v proračunu za 2015 predvideno pokritje poroštva za Teš 6, saj da je po Marinčkovih besedah v pogodbi kot razvezni pogoj navedena korupcijska klavzula, ki daje banki (Evropska investicijska banka) možnost, da takoj odpokliče posojilo.

Poslanci bodo po Marinčkovih napovednih vložili tudi zahtevo za dopolnitev zakona o računskem sodišču, tako da bi to potem lahko imelo pristojnost za pregledovanje poslovanja tudi vseh ostalih hčerinskih družb, ne samo glavnih družb, v katerih je država lastnik.

Marinček je med pomembnejšimi dejstvi pri Tešu 6 spomnil, da so v Šoštanju na Agencijo RS za okolje (Arso) vložili vlogo za dovoljenje, ki bo omogočilo mešanje velenjskega lignita s premogom z visoko kurilno vrednostjo – gre za osem odstotkov domešavanja.

Šoštanj je poleg tega vložil vlogo za gradbeno dovoljenje za dogradnjo industrijskega železniškega tira, ki bodo omogočali dovoz premoga iz Luke Koper.
 

Deli s prijatelji