NA CESTI

Kdo vse je upravičen do cenejše vinjete?

Objavljeno 13. november 2015 14.42 | Posodobljeno 13. november 2015 14.44 | Piše: STA, Mo. S.

Dogovor ministrstva, Darsa in Rdečega križa.

Vinjete za leto 2016.

LJUBLJANA – Ministrstvo za infrastrukturo se je z Darsom in Rdečim križem tudi letos dogovorilo, da bodo velike družine in invalidi upravičeni do pomoči pri nakupu letne vinjete za kombije. Za letno vinjeto bodo upravičenci tako odšteli 110 evrov, enako kot za navadno vinjeto za osebna vozila.

Pomoč je invalidom in družinam s štirimi ali več otroki namenjena, da bi preprečili dodatno finančno obremenitev zaradi potrebe po nakupu letne vinjete za vozila cestninskega razreda 2B – vozil do 3500 kilogramov največje dovoljene mase z višino nad prvo osjo, ki presega 1,30 metra – po ceni 220 evrov, so sporočili z ministrstva.

Pogoji in način uveljavljanja pomoči ostajajo enaki kot lani in letos – za pomoč lahko zaprosijo vsi, ki so ob zadnji še veljavni registraciji vozila cestninskega razreda 2B uveljavili pravico do oprostitve letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu za invalide ali pravico do 50-odstotnega znižanja letne dajatve za velike družine.

Do pomoči so upravičena tudi društva in invalidske organizacije, ki za prevoz invalidov uporabljajo kombinirana vozila. Ob tem na ministrstvu opozarjajo, da za invalide obstajajo določeni pogoji glede delovne prostornine njihovih vozil.

Postopek

Prošnjo za pomoč pri nakupu letne vinjete morajo upravičenci skupaj s kopijo računa o nakupu vinjete in kopijo prometnega dovoljenja poslati na Rdeči križ Slovenije, kjer bodo v sodelovanju z ministrstvom za infrastrukturo preverili njeno upravičenost in nato nakazali sredstva, so še sporočili z ministrstva.

Deli s prijatelji